Voliči Zemana nevolili, aby bojoval s "pražskou kavárnou"

23. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když se důvěra v tehdejšího prezidenta Klause propadla po vyhlášení jeho amnestie na začátku roku 2013 na z více než 50% na 26% (šetření CVVM), zdálo se mi to logické a věřil jsem tomu. Prostě i ti lidé, kterým ještě nestačila kuponová privatizace, opoziční smlouva, Klausův přístup k soudům nebo jeho příklon k nacionalismu, tohle už neunesli.

Mám tedy sklon věřit tomu, že když se podle šetření téže instituce (CVVM) propadá důvěra v současného prezidenta Zemana po jeho dušičkovém vystoupení v Radiožurnálu z necelých 58% na 37%, reflektuje to také reálnou náladu ve veřejnosti. Nejsem si totiž vůbec jistý, zda Zemanovi voliči ho volili kvůli tomu, aby bojoval s „pražskou kavárnou“ a přel se jako malý kluk o sprostá slova, která vypustil do éteru.

Bratříčkování se s Václavem Klausem ve zlehčování významu listopadových událostí pro tuto společnost (bez ohledu na to, že pád komunismu byl způsoben především rozhodnutím vedení sovětských komunistů, kteří k tomu ale museli mít nějaké pořádné důvody, třeba pochopení, že sovětské impérium nešlo udržet ve starých kolejích kvůli intelektuální, kreativní i materiální převaze západní demokracie) také nemusí být všem Zemanovým voličům zrovna po chuti a může se jim vybavit po tolika letech poněkud pozapomenutá opoziční smlouva a dodnes díky ní trvající zakonzervování výsledků divokých devadesátých let.

Česká média by se jistě měla věnovat vážnějším věcem, než jsou Zemanovy názory na Rusko, Pussy Riot nebo sametovou revoluci, včetně jeho šílených představ o obsazení Golanských výšin českými vojáky, které těžko mohou potěšit levicového voliče a jsou zřejmě příliš divoké i na lidi typu Romana Jocha.

Nicméně takové ignorování prezidenta nemá prostě v našich dějinách tradici. Možná se však jednou přičinlivým úsilím současného prezidenta dočkáme toho, že na jeho tiskové konference nebude nikdo chodit a jeho výbušná prohlášení zmizí z novinových titulků. Pak už nebude mít ani smysl dělat průzkumy důvěry v prezidenta republiky, neboť většina lidí nebude ani tušit, že nějakého máme.

K čemu je prezident, kterého nesmíte brát vážně, aby váš zájem o jeho výroky nebyl interpretován jako únik od společenské reality a vskutku důležitých témat? Nebo máme opravdu intervenovat na Golanských výšinách? Osvobodí Česká republika Izrael?

Důvěra v Klause se propadla o desítky procent na historické minimum ZDE

Důvěra v prezidenta Zemana se od října rekordně propadla ZDE

Zeman vojákům: Jeďte na Golany a vyzbrojte se bez ohledu na mandát OSN ZDE

0
Vytisknout
14843

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2014