Policista, který zastřelil výrostka ve Fergusonu, nebude obviněn. V ulicích amerických měst vypukly protesty

25. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Velká porota rozhodla neobvinit policistu, který v missourském Fergusonu zastřelil neozbrojeného černého výrostka Michaela Browna. Zprávy o rozsudku vyvolaly zatím nejhorší noční nepokoje ve Fergusonu a také demonstrace v dalších amerických městech.

Ve Fergusonu došlo ke střelbě a zapalování aut a budov, zatímco policie nasadila slzný plyn.

Bílý policista Darren Wilson zastřelil 9. srpna na předměstí St. Louis osmnáctiletého černého Michaela Browna. Následovaly nepokoje ve Fergusonu a protesty po celých USA.

Prezident Barack Obama v pondělí vyzval ke klidu a apeloval na Američany, aby rozhodnutí poroty přijali.

Případ vyvolal v USA rasové napětí, řada představitelů afroamerické komunity naopak dříve vyzvala, aby byl Wilson za zabití Browna obviněn z vraždy.

Podle předsedy velké poroty Roberta McCullocha některá svědectví o činu protiřečí fyzickým důkazům. Policie tvrdí, že se Brown před střelbou s Wilsonem pral. Podle Wilsona ho Brown natlačil zpět do auta, uhodil ho a sáhl po jeho tasené zbrani.

Porota byla složena z dvanácti náhodně vybraných občanů - devíti bílých a tři černých. Ke vznesení obvinění bylo třeba nejméně devíti hlasů. (Ve Fergusonu tvoří dvě třetiny obyvatel Afroameričané ZDE; jak zde došlo k výběru poroty s takovýmto zvláštním složením, to je opravdu těžké říci - pozn. red.)

Po zveřejnění rozsudku se Brownova matka na veřejnosti rozplakala a rodina vyjádřila hlubokou nespokojenost. Ve Fergusonu vypukly zatím nejhorší pouliční nepokoje od srpnových událostí a tisíce lidí vyšly protestovat do ulic Los Angeles, Philadelphie a New Yorku. Demonstranti v kalifornském Oaklandu zablokovali dopravu na hlavní silnici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6358

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2014