BRITÁNIE:

Bývalý - arogantní - předseda Dolní sněmovny prohrál žalobu o pomluvu

28. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Na hranici bankrotu přivedl Andrewa Mitchella, bývalého britského konzervativního ministra a bývalého předsedy Dolní sněmovny ve čtvrtek prohraný soudní spor o pomluvu. Tzv. "plebgate", skandál vzniklý před dvěma lety zjevně v důsledku Mitchellovy arogance, ho nyní bude stát až 1,5 miliony liber (cca 52 milionů Kč) na soudních poplatcích, které musí uhradit strana, která prohrála žalobu. Mitchella za pomluvu žaloval policista, který hlídá u vrat do Downing Street.

Mezi zmíněným policistou a Mitchellem došlo ke konfliktu, protože policista před dvěma lety nechtěl Mitchella do Downing Street vpustit i s jeho jízdním kolem. Mitchell podle svědectví policistů jim prý vynadal do "zas.aných plebejců". Mitchell se hájil, že prý nic takového neřekl a že si to prý policisté vymysleli. Jeden policista nyní Mitchella za toto obvinění žaloval za pomluvu a Mitchell ve čtvrtek o britského Nejvyššího soudu tento spor prohrál. Soudce rozhodl, poté, co zkoumal všechny možnosti i videozáznamy z ulice i psychologické profily zmíněných policistů, že je "více než pravděpodobné", že policisty Mitchell toxickým výrokem "fucking plebs" skutečně urazil.

Je to varovná historka, z níž vyplývá, že se politikové nesmějí vůči "normálním lidem" chovat arogantně. Mitchell je nyní nejen na hranici osobního bankrotu, ale jeho politická kariéra je v troskách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7799

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014