Dají se spontánně přes noc vyrobit unifikované červené kartičky?

27. 11. 2014 / Jan Lipšanský

čas čtení 1 minuta

Odpověď samozřejmě zní, že nedají. A nejde jenom o výrobu kartiček. Na demonstraci proti prezidentu Zemanovi se objevily i samolepky a transparenty s obrázky různých osobností. Z pohledu pracovníka reklamní agentury je zřejmé, že šlo o předem připravenou a štědře dotovanou akci.

Nemluvím nyní o žádné spiklenecké teorii, ani o Američanech. Ale o věcech, které mne trkly do očí z mé praxe v reklamní agentuře.

Tvrdím, že vyrobit

1. tisícovky unifikovaných červených kartiček (a zorganizovat jejich distribuci),

2. vyrobit a nechat vytisknout unifikované samolepky s nápisem Stydím se za Miloše Zemana, které účastníci měli na kabátech a v rukou FOTO ZDE,

3. vyrobit a nechat vytisknout podobizny státníků, papeže a dalších osobností FOTO ZDE,

že to je zkrátka z reklamního hlediska práce v delším časovém horizontu. (Pravda, a nesmíme zapomenout na nákup a rozdávání píšťalek.)

To se nevyrobí přes noc. Nezaplatí se to svépomocí. Podobná akce se v reklamní agentuře připravuje minimálně měsíc dopředu, a i to je šibeniční termín. Stojí několik desítek až set tisíc korun. Tiskárnám navíc bylo nutno zaplatit příplatek za expresní výrobu v předvánočním období. (Tiskárny jsou totiž před Vánoci zavaleny zakázkami.).

Navíc nechápu, proč na české demonstraci jsou transparenty světových osobností s anglickými nápisy Thank You. To vše jsou holá fakta, žádné teorie.

Jak říkám, nemluvím o žádné konspiraci, ale o tom, že šlo o dopředu předem dobře připravenou akci a kampaň, a že byla štědře dotována. Nevím, kým byla dotována, ale zadarmo a na koleně, a spontánně celé to divadlo rozhodně nebylo. Možná bychom se měli zeptat – komu ku prospěchu?

0
Vytisknout
16144

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014