Německo odmítlo žádost Řecka o prodloužení půjčky

19. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Uvedlo, že Řecko nesplnilo podmínky, které vyžaduje eurozóna. Ministři z eurozóny se mají sejít v pátek ve snaze dosáhnout dohody. Bude to jejich třetí pokus za posledních 10 dnů.

Evropská komise předtím charakterizovala řecký návrh, široce považovaný za významný ústupek ze strany Řecka, jako pozitivní krok, který by mohl vést ke kompromisu. Podle informací Channel Four News ze čtvrtečního večera zůstává odrazovým můstkem k pátečnímu jednání ministrů financí stále ještě dokument předložený Řeckem, který schválila Evropská komise, přestože ho německé ministerstvo financí odmítlo. Páteční jednání bude tedy zcela klíčové.

Avšak Německo konstatovalo, že řecký plán nezahrnuje požadavky eurozóny, aby Řecko dál plnilo program škrtů. To jsou požadavky, které byly předloženy v pondělí a vedly v Bruselu k roztržce.

"Dopis z Atén není návrh, který by vedl k podstatnému řešení," uvedl mluvčí německého ministerstva financí v prohlášení. "Požaduje jen prozatímní financování a neplní požadavky programu. Dopis neplní kritéria, která euroskupina schválila v pondělí."

Mluvčí řecké vlády konstatoval, že nejnovější řecký návrh obsahuje opatření proti "humanitární krizi" v Řecku a na oživení ekonomiky. Žádost o prodloužení financování na půl roku by dal Řecku čas na vyjednání nové prorůstové dohody s partnery v eurozóně, dodal.

Řecká žádost o toto prozatímní financování byla široce interpretována jako velký ústupek ze strany Řecka. Řecko mělo dál zůstat pod dohledem Evropské komise, Evropské ústřední banky a Mezinárodního měnového fondu - oné nepopulární Trojky, o níž Syriza tvrdila, že se jí zbaví.

Žádost Řecka o prozatimní financování obsahovala rozhodnutí restruturalizovat dluh a také příslib od nové vlády udržovat vyrovnaný rozpočet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6879

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015