Většina britských muslimů je proti násilné pomstě za publikování karikatur proroka Mohameda

25. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

BBC provedla průzkum veřejného mínění mezi 1000 britskými muslimy. Vyplynulo z něho, že 68 procent britských muslimů zastává názor, že násilí proti osobám, kteří publikují karikatury proroka Mohameda, není nikdy ospravedlnitelné. Avšak 24 procent muslimů s tímto názorem nesouhlasilo. 27 procent muslimů uvedlo, že do určité míry dokáží útoky proti časopisu Charlie Hebdo pochopit.

78 procent muslimů uvedlo, že považují za hluboce urážlivé, když jsou publikovány obrázky proroka Mohameda.

95 procent britských muslimů pociťuje plnou loajalitu vůči Británii

93 procent britských muslimů plně respektuje britské zákony

46 procent britských muslimů pociťuje islamofobii britské společnosti, která jim ztěžuje život v Británii jako muslimům

11 procent britských muslimů pociťuje sympatie pro osoby, které chtějí bojovat proti západním zájmům.

Rozhlas BBC ve svém pořadu "Today" to ve středu ráno podrobně rozbíral. V reportáži z Manchesteru hovořil s několika britskými muslimy. Jeden si stěžoval, že kdykoliv spáchá násilný čin muslim, je v Británii označován za muslima, avšak pokud ho spáchá nemuslim, nikdy není v médiích označen za křesťana.

Rozhlas BBC také k této věci interviewoval vysokou konzervativní političku baronku Warsí, která je muslimka. Poukázala na to, že takovéto průzkumy je nejlépe dělat jako srovnání celé společnosti a až do doby škrtů od roku 2008 prováděla takové průzkumy britská vláda. Z nich vyplynulo, že malé procento všech etnických či kulturních skupin ve společnosti podporuje násilí, například násilí podporuje asi 10 procent členů ultrapravicových skupin, že to není nic zvláštního zrovna u muslimů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5912

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2015