Marine Le Penová vyzvala svého otce, aby odešel z politiky

10. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Francii probíhá psychodrama v rodině Le Penových. V pátek apelovala v televizi Marine Le Penov, nynější šéfka ultrapravicové strany Front National na svého šestaosmdesátiletého otce, zakladatele strany, Jeana-Marie Le Pena, aby odešel z politiky, poté, co bagatelizoval holocaust a oslavoval francouzský kolaborantský vichystický režim z druhé světové války. Její otec, který je čestným prezidentem strany, však odejít z politiky odmítl.

Le Pen senior založil stranu Front National r. 1972. Pociťuje nostalgii po koloniálním Alžírsku a po pronacistickém vichystickém režimu. Opakovaně argumentuje, že nevěří v rovnost ras, a byl více než patnáctkrát ve Francii shledán vinným za hate speech a za zpochybňování zločinů proti lidskosti. Otec Le Pen byl vždy outsiderem. Byl hrdý na to, že ho lidé nenávidí, že pro něj hlasují lidé jen z protestu a nikdy nechtěl získat moc. Marine Le Penová velmi chce získat moc, především se chce stát francouzskou prezidentkou.

Konflikt, o němž někteří tvrdí, že je prý jen hraný, vznikl, když Jean-Marie Le Pen řekl v rozhovoru, že Francie by se měla spojit s Ruskem a zachránit "bělošský svět", že chápe, proč někteří lidé bojují proti demokracii, a ostře v něm také útočil na homosexuály.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7302

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2015