Francie zakázala supermarketům vyhazovat konzumovatelné potraviny

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský parlament jednohlasně schválil nový zákon, který donutí supermarkety věnovat vyřazené potraviny charitativním organizacím, anebo dovolit, aby byly použity pro krmení zvířat, pro kompostování či na výrobu energie. Je to součástí celé řady opatření jak snížit plýtvání.

Guillaume Garot, socialistický politik, který zákon navrhl, řekl: "Je skandální, když vidíme, jak se do popelnic lije na vyhozené potraviny bělidlo, aby byly nepoživatelné." Ta praxe je nyní ve Francii zákonem zakázána.

Každý supermarket větší než 400 m2 musí podepsat smlouvu s charitativní organizací, jíž bude poskytovat prošlé potraviny.

Francouzská vláda usiluje o snížení objemu vyhazovaných potravin do roku 2025 o polovinu a také dává toto téma do školních osnov.

V Británii došlo v poslední době k několika pokusům trestně stíhat občany, kteří si z popelnic vzali supermarkety vyhozené potraviny. Žalobu proti třem mužům v Londýně, kteří si odnesli z popelnice potraviny v hodnotě asi 1000 Kč, však britská státní prokuratura zrušila, protože prý "nebyla ve veřejném zájmu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7270

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015