Proč Spojené státy upřednostňují Katar jako hlavního spojence mimo NATO před Saúdskou Arábii a Spojenými arabskými emiráty?

24. 2. 2022

čas čtení 1 minuta

Katar byl nyní Spojenými státy označen za hlavního spojence, který není členem NATO, a to dříve než Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty, protože Dauhá hraje jedinečnou roli při podpoře zájmů Washingtonu na Blízkém východě i mimo něj, informuje web middleeasteye. net.

Rok poté, co Katar překonal tři a půl roku trvající blokádu ze strany několika svých sousedů a Egypta, Bidenova vláda oznámila, že se tato země stane třetím státem v Perském zálivu, který toto označení získá, a připojí se tak ke Kuvajtu a Bahrajnu - dlouholetým spojencům USA.

Biden zmínil klíčovou roli Kataru při evakuaci z Afghánistánu a finanční pomoc, již Dauhá poskytuje Palestincům v Izraelem obléhaném pásmu Gazy.

Americké ministerstvo zahraničí popisuje termín "významný spojenec mimo NATO" jako "silný symbol blízkého vztahu, který Spojené státy s těmito zeměmi sdílejí.

Udělení statusu "hlavního spojence mimo NATO" však Kataru nezaručuje, že mu Washington v případě útoku přijde na pomoc.

Odborný asistent v Centru Ibn Chaldona na Katarské univerzitě Ali Bakir poznamenal, že rostoucí napětí mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině, jakož i možnost, že Moskva přeruší dodávky plynu do Evropy, "mohly hrát v tomto kroku roli ".

Toto označení by mohlo podpořit obavy Abú Zabí a Rijádu, že jsou nyní vytlačovány z pozice preferovaného partnera Spojených států v oblasti Perského zálivu.

 

Anglický originál ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
6481

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2022