Osudy lidí z uprchlického tábora v Calais

10. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian publikoval pozoruhodnou fotoreportáž z uprchlického tábora v Calais. Její součástí jsou také četné osobní příběhy uprchlíků, z nichž na ukázku publikujeme jeden:



Mima, 29, pracoval jako novinář a počítačový odborník v Addis Abebě. Jeho otec byl v komunistické vládě, později přešel do jiné politické strany, ale zůstal v opozici, a nyní pracuje pro levicovou frontu OLF. Poté co Mima dokončil svá univerzitní studia, úřady ho požádaly, aby začal pracovat pro vládní rozhlasovou stanici, ale on to odmítl a začal namísto toho pracovat pro svobodný tisk. Odebrali mu univerzitní diplom, a tak přišel o svou oficiální tiskovou akreditaci. Prostřednictvím známých však v roce 2012 získal zaměstnání v redakci časopisu Liya. Pak ho požádal šéf strany Nová pozice, která začala získávat podporu především mezi mladými lidmi, aby pro ně začal pracovat. Avšak tajná policie mu začala vyhrožovat vězením a zabitím, pokud pro stranu nepřestane pracovat. Byl uvězněn. U soudu byl obviněn, že pracuje pro opozici a vyvolává nepokoje, násilí a terorismus. Popřel, že by se účastnil jakýchkoliv násilných akcí. Vládní soud ho odsoudil na půl roku do vězení, kde ho byli a dávali mu elektrické šoky, zatímco se ho vyšetřovatelé ptali, jakou podporu jeho opoziční straně poskytují Británie a USA.

Ve vězení dostal zápal plic a lékař ho poslal do nemocnice mimo věznici na léčení. Bezpečnostní stráže se domnívali, že protože je napojen na přístroje, nemůže utéci, a tak ho nehlídaly. Odpojil se od přístrojů, rozbil okno a utekl. Podařilo se mu za pomoci přátel dostat do Súdánu, pak týden cestoval do Libye. Etiopané tam museli předstírat, že jsou ze Súdánu, protože tam Islámský stát vraždil egyptské koptské křesťany.

Z Bengází se dostal do Tripolisu, kde mu bylo nabídnuto, ať zaplatí tisíc dolarů za cestu přes Středozemní moře na malém člunu, anebo 2000 ve větší lodi. Nákladnou cestu organizoval policista-podnikatel. Mima si zvolil větší loď a přeplul na ní Středozemní moře s dalšími 120 lidmi.

0
Vytisknout
7710

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2015