BBC: Hlasovali by Češi pro Hitlera?

5. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V sobotu se v rozhlase BBC ve slavném pořadu From Our Own Correspondent vysílal hned na začátku příspěvek Roba Camerona z Prahy o nynější české xenofobii.

Moderátorka: Česká republika, podobně jako Velká Británie, odmítá přijmout závazné uprchlické kvóty. A jak zjistil v Praze Rob Cameron, rétorika je stále nepřátelštější.

Rob Cameron: Kdyby vstal Hitler z mrtvých a přislíbil, že vás zbaví imigrantů, hlasovali byste pro něho? Je to podivná otázka pro zemi, která zažila šest let brutálního utrpení za nacistické okupace, avšak někdo v populárním českém týdeníku Týden zjevně usoudil, že stojí za to ji položit. O 48 hodin pozdějí týden svou internetovou anketu ze svých stránek stáhl. Šéfredaktor týdeníku se hluboce omluvil za to, o čem přiznal, že to byla politováníhodná chyba v úsudku.

Ale co bylo nejvíce šokující, bylo to, že více než polovina respondentů odpověděla, že ano. Kritikové poukazovali na to, že týdeník si to sám zavařil - taková anketa přece musela přilákat neonacisty a trolly. Český internet je v nynější době ošklivé místo. Jeden český politik tento týden odstoupil ohledně své reakce na objevení 71 rozkládajících se mrtvol v kamionu. "Panebože, to nad nimi snad máme plakat?" napsal na své facebookové stránce. "Údajně svět nad nimi truchlí. Já ne. Je to chátra, špína, nepatří sem." Politik, člen křesťanských demokratů, obvinil ze svého nekřesťanského výlevu démona alkoholu. Bohužel je ale takováto rétorika v současnosti běžná. Jedna matka dvou dětí, nikoliv politička, přesto však přece jen lidská bytost, napsala na Facebooku: "Jediní lidé, kterých je mi líto, jsou ti, kteří musejí ten kamion čistit."

Což neznamená, že by tu nebyly sympatie pro imigranty. Mnoho Čechů pociťuje sympatie. A mnoho z nich je zhnuseno a zostuzeno krutostí a nepřátelstvím některých svých spoluobčanů. Organizují se sbírky šatstva, potravin a peněz. University nabídly azylantům studium zadarmo. Ale proč tolik strachu a nenávisti?

Může za to aspoň částečně oficiální rétorika na nejvyšší úrovni. Vezměme českého prezidenta Miloše Zemana. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová otevírala dveře všem syrským žadatelům o azyl, pan Zeman se vyjádřil, že chce, aby hranice České republiky chránila armáda. "Nikdo vás nezval," řekl Zeman v jedněch novinách. Přirovnal se a také Evropu k turistovi, který stojí na pláži v Thajsku před cunami v roce 2004, a fotografuje vlnku v dálce. Jinými slovy, otevřeme-li brány, vlna uprchlíků nás zahltí.

Počty také hovoří výmluvně. Německo očekává, že přijme letos 800 000 žadatelů o azyl. Česká republika, která leží mimo hlavní cestu uprchlíků do západní Evropy, dosud přijala jen 800 žádostí o azyl. Jen asi 30 jich bylo schváleno.

Nedávno jsem mluvil s šéfem nejnovějšího politického hnutí v České republice. Je to něco, co se jmenuje "Blok proti islámu". Tomuto muži, poněkud nervózně vyhlížejícímu entomologovi z Brna, se podařilo získat 150 000 likeů na facebookové stránce jménem "Islám v České republice nechceme". Je to země, jejíž muslimská populace je menší než 0,1 procenta. Tento muž nyní uvažuje o politické kariéře. Jedna věc, kterou řekl v našem třicetiminutovém rozhovoru, mi utkvěla na mysli: "Víte, my jsme si vás za Západě po pádu komunismu tolik vážili. Pak jsme začali cestovat. Jeli jsme do Londýna, do Paříže, do Berlína. A viděli jsme ty mešity a ty šátky. A byli jsme zklamáni. To nebyla ta Evropa, jakou jsme si představovali." Takže evropský kontinent nyní čeká konflikt mezi Východem a Západem. Mezi převážně bělošskými bývalými komunistickými zeměmi, které neměly během dvacátého století skoro vůbec žádnou imigraci, a postmoderními multikulturními společnostmi, které tím byly transformovány. Bylo by chybné domnívat se, že by Češi opravdu hlasovali pro oživeného Hitlera, anebo pro jeho řešení biblických scén, které se nám odehrávají na prahu. Ultrapravice není vůbec přítomna v českém politickém mainstreamu. Ale Češi také nejsou ochotni přijmout ani rozmělněnou verzi merkelovské doktríny. Pro drtivou většinu obyvatelstva jsou uprchlíci, především muslimští uprchlíci, nevítaní.

Zdroj v angličtině (audio, hned na začátku) ZDE

0
Vytisknout
9355

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015