Jean-Marie Le Pen zakládá novou ultrapravicovou stranu

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Jean-Marie Le Pen, v roce 1972 zakladatel francouzské ultrapravicové strany Národní fronta, o víkendu oznámil záměr založit novou stranu. Nedávno byl na podnět své dcery vyloučen z NF. Předmětem sporu je hlavně otevřený Le Penův rasismus a popírání holocaustu, zatímco dcera Marine, která jej nahradila na postu předsedy, se snaží stranu svého otce "vyčistit" a učinit přijatelnou pro širokou veřejnost.

Sedmaosmdesátiletý Le Pen oznámil svůj záměr v Marseille, kde probíhala konference Národní fronty. Strana se připravuje na prosincové regionální volby.

Několik kilometrů od luxusní restaurace Jean-Marie se zhruba třemi stovkami příznivců oznámil úmysl založit "Modrobíločervené shromáždění" s cílem sjednotit své příznivce, kteří nejsou členy NF.

Le Pen byl v srpnu vyloučen ze strany výkonným výborem kvůli rodinnému sporu, který trvá pět měsíců a týká se řady jeho štvavých vyjádření.

Le Pen starší představuje pro dceru trvalý problém, protože narušuje snahu prezentovat stranu jako organizaci, která se zbavila xenofobie a rasismu.

Poslední kapkou byl dubnový výrok, podle nějž plynové komory byly "detailem" dějin a Francie se má společně s Ruskem postarat o záchranu "bílého světa".

Marine, která má v úmyslu stát se prezidentkou, poté přistoupila k otevřené roztržce s otcem, který podle ní spáchal "politickou sebevraždu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6407

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015