Syn syrských přistěhovalců nám dal iPhone

5. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropští xenofobové by si své postoje měli rozmyslet. Maďarsko, jemuž vládne pravicový premiér Viktor Orbán, si nezaslouží nový iPhone.

Tento populistický politik plive zlovolně xenofobní a antimuslimskou rétoriku, zatímco se hromadí uprchlíci, mnozí z nichž prchají před násilím v Sýrii, v Maďarsku, cestou do Německa. A to v okamžiku, kdy se svět ještě nevzpamatoval ze smrti syrského batolete Aylana Kurdiho.

Orbán ovšem není sám. V Řecku útočí maskovaní ozbrojenci na čluny uprchlíků a snaží se jim zabránit, aby přistáli na břehu Evropské unie. I v Německu, kde vláda přijímá rekordní počet 800 000 uprchlíků, otřásly zemí útoky neonacistů na imigranty.

Záběry lidí, kteří odcházejí z maďarského nádraží v pátek do Rakouska pěšky dokazují, jak bohaté státy odmítají poskytnout útočiště těm, kterým se poštěstilo dostat se do stabilní země.

Avšak nezapomínejme, že jedním z lidí, který dramaticky ovlivnil lidskou civilizaci za poslední desetiletí byl syn syrského imigranta, který přišel do USA v roce 1952.

Možná jste o něm slyšeli. Jmenoval se Steve Jobs.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7833

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015