Vzkaz bývalého norského ministra zahraničí britským (i českým) eurofobům

Platíme, řídíme se stejnými pravidly, ale nerozhodujeme o nich

29. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Přístup na evropský trh něco stojí. Přijali jsme zhruba tři čtvrtina eurounijní legislativy, aniž bychom měli možnost o ní hlasovat. Přijali jsme tzv. čtyři svobody, tedy volnost pohybu lidí, zboží, služeb a kapitálu, aniž bychom museli. Přispíváme výraznou měrou do společného rozpočtu EU, imigrace je v přepočtu na hlavu vyšší než ve Velké Británii. Jinými slovy, spousta toho, čím se musíme každodenně řídit, je rozhodována v Bruselu, bez našeho přímého vlivu, píše Espen Barth Eide, někdejší norský ministr zahraničí pro deník Guardian.

Před referendem o budoucnosti Velké Británie v rámci či mimo EU, které chce uspořádat konzervativní vláda, varuje Brity před tím, že je jim "norský model" nezávislosti na EU a přístupu na evropský trh předkládán, aniž by znali skutečné podmínky. V článku ukazuje na zcela konkrétních příkladech, že situace Norska, ale i Švýcarska, kde v současnosti žije, je mnohem složitější než eurofobové ve Velké Británii (ale nejen tam) předkládají svým voličům.

Ve skutečnosti je nezávislost obou zemí jen iluzí. Norsku na základě vstupu do Evropského hospodářského prostoru a Švýcarsku na základě řady bilaterálních dohod vznikly řady reálných závazků vůči EU. Jak říká Eide, Norsko je v otázce integrace do EU na mnohem vyšší úrovni než v případě řady přímých členů EU.

Zároveň poukazuje na fakt, že Velká Británie je na rozdíl od Norska či Švýcarska zásadní evropskou mocností, která si může jen těžko zvolit stejnou roli na periferii EU. Bez ohledu na to bude vždy - pokud si bude chtít ponechat přístup na evropský trh - nadále platit, ale nebude o ničem rozhodovat.

Pozn. redakce: Eideho článek je v mnohém poučný i pro země velikosti a významu České republiky. Zatímco doposud byla ČR čistým příjemcem dotací z EU (a čistým příjemcem ve vztahu k Norsku), v pozici Norska nebo Švýcarska bude muset naopak nejprve zaplatit za možnost podílet se na evropském trhu a zároveň dokázat tuto možnost kapitalizovat. Zda by toho byla ČR schopná, nad tím se vznášejí značné pochyby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7786

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2015