Jak bojovat proti ISIS

22. 11. 2015

čas čtení 7 minut

Uzavření externí hranice EU proti uprchlíkům by vážně ochromilo liberální hodnoty Evropy a bezpečnost Evropanů by to nijak nezvýšilo. Avšak politikové nyní chtějí bránit příchodu uprchlíků. V myslích voličů se spojuje islamistický terorismus a masová imigrace, zřejmě proto, že rodiče některých teroristů kdysi byli imigranty. Mainstreamoví politikové, kteří se bojí populistické pravice, jsou příliš zbabělí na to, aby jasně veřejně poukazovali na to, že tato představa je mylná. Ale politikové mají povinnost hájit hodnoty svobodné společnosti - pokud chtějí žít ve svobodné společnosti. Logika odmítání uprchlíků je hluboce chybná, prakticky i morálně. Zjevně existuje riziko infiltrace, a Evropa by měla nové příchozí prověřovat. Ale nejméně pět z pařížských útočníků byli občané Evropy, ne uprchlíci.

Shrnujeme argumenty z velmi rozumné analýzy britského týdeníku Economist:

Znejte svého nepřítele

Islámský stát je přesvědčen, že úspěšné atentáty budou inspirací pro muslimské radikály, které se snaží naverbovat. Také chce ale vyvolat v Evropě reakci a přesvědčit tyto radikály, že jimi a jejich náboženstvím svět pohrdá. Isis se snaží přetáhnout na svou stranu lidi, kteří žijí v "šedé zóně" - jejich loajalita je rozdělena mezi radikální islamismus a zemi, o níž mají pocit, že do ní stoprocentně nepatří.

Reakce světa proti Islámskému státu musí být stejně sofistikovaná, upozorňuje týdeník The Economist. Západ musí bránit dvě věci: životy svých občanů a liberální hodnoty tolerance a zákonnosti, na niž je život v jejich společnostech založen. Tam, kde jsou tyto dvě hodnoty v konfliktu, si musí Západ dát velký pozor, aby minimalizoval poškození těchto základních hodnot.

Odrazovým můstkem pro bezpečnější svět jsou správné legální pravomoci. Džihádisté jsou často radikalizováni na internetu, v malých skupinkách. Komunikují elektronicky. Výzvědné služby potřebují přístup k těmto datům. Ovšem výzvědné služby mohou svých pravomocí zneužívat. Řešením je právní rámec, kontrolovaný politiky a soudnictvím.

Krátkodobé zavedení mimořádných pravomocí je ospravedlnitelné, ale francouzský parlament si musí dávat pozor. Pokud začne být běžné, že francouzská policie bude mít trvalé právo na domovní prohlídky bez soudního příkazu, dojde k zneužívání práva.

Důležité jsou i zdroje. Některé evropské státy to nezvládají. Proporčně se k Islámskému státu v Sýrii přidalo víc Belgičanů než z jakékoliv jiné země v Evropě. Belgické bezpečnostní služby jsou slabým článkem v Evropě. Schengenský systém má symbolickou a hospodářskou hodnotu, ale také snižuje efektivitu výzvědných služeb na úroveň v nejslabší zemi. Jakmile je z Balkánu do schengenského prostoru přivezen samopal, už ho nic nezastaví a bez problémů může být dovezen džihadistům ve Francii.

Schengenské členské země musejí zrušit překážky bránící spolupráci jednotlivých policejních složek v různých zemích EU. Databáze EU obsahující informace o přistěhovalcích není zkoordinovatelná s databází Europolu. Žádosti jiných zemí o informace o balistice či DNA zločinců se plní jen velmi neobratně a pomalu. Tyto věci je nutno napravit.

Hledání obětních beránků

Naproti tomu uzavření externí hranice EU proti uprchlíkům by vážně ochromilo liberální hodnoty Evropy a bezpečnost Evropanů by to nijak nezvýšilo. Avšak politikové nyní chtějí bránit příchodu uprchlíků. V myslích voličů se spojuje islamistický terorismus a masová imigrace, zřejmě proto, že rodiče některých teroristů kdysi byli imigranty. Mainstreamoví politikové, kteří se bojí populistické pravice, jsou příliš zbabělí na to, aby jasně veřejně poukazovali na to, že tato představa je mylná. Ale politikové mají povinnost hájit hodnoty svobodné společnosti - pokud chtějí žít ve svobodné společnosti.

Logika odmítání uprchlíků je hluboce chybná, prakticky i morálně. Zjevně existuje riziko infiltrace, a Evropa by měla nové příchozí prověřovat. Ale nejméně pět z pařížských útočníků byli občané Evropy, ne uprchlíci. Někdo, kdo se chce vyhodit do povětří, může vždycky zaplatit pašerákům, aby ho do Evropy propašovali. Uprchlíci, přicházející na řecké ostrovy, jsou často obětí džihádistického teroru, páchaného Evropany, kteří odjeli z Evropy do Sýrie k Islámskému státu. Kdyby Evropa postavila zeď bránící muslimům k příchodu do Evropy, znamenalo by to potvrzení toho, co hlásá Islámský stát, že totiž jimi Evropané všichni pohrdají. To by mohlo také vyvolávat terorismus.

Boj s ISIS

Svět musí také bojovat proti ISIS v Sýrii a v Iráku. Nakonec bude nutno vyslat i evropská pozemní vojska. Moderní armády dokáží velmi efektivně vyhnat džihádisty z určitého území, i když už neumějí po konfliktu efektivně znovuvybudovat zemi. Islámský stát ovládá území. Bylo by důležité ho z toho územi výhnat, neboť IS používá svého území k vydělávání peněz a k výcviku tisíců potenciálních teroristů. Dokud IS ovládá syrské město Rakka a irácké město Mosul, zůstává symbolickou "vlastní" pro radikální islamisty. To, že se ISIS Západu nepodařilo porazit - "protože je ISIS pod ochranou Alláha" - je mocnou inspirací.

ISIS existuje v důsledku konfliktu mezi sunnitským a šiitským islámem. Součástí konfliktu je také konflikt mezi regionálními mocnostmi na Blízkém východě a rivalita Ameriky a Ruska. Kdyby západní země zrušily vojenské akce a soustředily se jen na diplomacii, násilí by pokračovalo, zřejmě ještě mnoho desetiletí. Ovšem Amerika bojuje proti ISIS nesmírně neefektivně a pomalu.

Zničit ISIS znamená dobýt měst Rakka a Mosul a k tomu bude třeba pozemní armády. Plánem je vycvičit k tomu irácké jednotky, kurské jednotky a sympatizující bojovníky v Sýrii. Tento plán nefunguje. Bude zřejmě nakonec nutné vyslat mezinárodní jednotky pod mandátem OSN.

Bývalý francouzský prezident navrhl tento týden alianci s Ruskem a toleranci prezidenta Asada v boji proti ISIS. Takový přístup by vedl k rozsáhlému masakrování, protože Asad a jeho íránští stoupenci jsou zapřísáhlými nepřáteli sunnitů, jejichž domov je na území ISIS. Rozumnější by bylo vytvořit jednotky OSN z vojáků z Turecka, Saúdské Arábie a zemí kolem Perského zálivu. Všechny tyto země mají zájem o stabilizaci sunnitského teritora, které je ohrožuje.

Je v zájmu Západu podporovat vytvoření takové aliance, protože pokud by se to nepovedlo, muselo by být použito NATO. S každým dalším teroristickým útokem ISIS v Evropě poroste pravděpodobnost použití západních pozemních jednotek proti ISIS. Kdyby došlo k velkému teroristickému útoku na území USA, americké pozemní jednotky by byly použity okamžitě.

Vojenské akce ale nestačí a je nutno zároveň i diplomatických jednání. Ta musejí být vážná a musí se jich účastnit i Rusko a Írán. Problémem je Asad, kterého podporují Rusko a Írán. Ovšem Putin čelí vlastní džihadistické hrozbě. Možná by mohl být přesvědčen, že Rusko nepotřebuje Asada k tomu, aby se zbavilo Islámského státu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8941

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2015