Znám bojovníky z ISIS. Ze západního bombardování města Rakka budou nadšeni

27. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Od pařížských útoků kráčí západní politikové s otevřenýma očima do pasti, kterou jim nastražili teroristé - stejně jako po 11. září. Západní politikové reagují bombardováním, i když bombardování je hlavním důvodem, proč čelí Západ terorismu - protože bomby drtivou většinou zabíjejí nevinné lidi, a tak pomáhají vytvářet nové stoupence pro kauzu terorismu, píše Jürgen Todenhöfer.

Jak jsem se dověděl z pohovorů s příslušníky Islámského státu v Sýrii a v severním Iráku, Bushova "válka proti terorismu" fungovala jako klasický reklamní a verbovací program pro teroristy. V roce 2001 existovaly asi dvě stovky teroristů v pohoří Hindúkuš. Dnes, poté, co si válka v Iráku vyžádala milion životů, je teroristů asi 100 000. Isis vznikl půl roku po začátku invaze do Iráku - je to Bushovo dítě.

Jak je možné, že se politikové po čtrnácti letech vůbec nepoučili z kontraproduktivních protiteroristických válek? Jak je možné, že stále věří, že nejlepším způsobem, jak se zbavit invaze vos je mlátit do hnízd bucharem?

Syrské město Rakka, kde nyní žije jen asi 200 000 osob, se stalo oblíbeným cílem útoků francouzského prezidenta Hollanda. Bombardují ho všichni, přestože z 20 000 bojovníků ISIS, kteří bývali v tomto městě, jich tam zůstávají jen asi dva tisíce. Většina z nich dávno utekla do Mosulu v Iráku anebo do Deir Ezzoru, také v Sýrii.

Francie nyní bombarduje všechno, co vypadá jako kasárna či tábory: malé továrny, komunitní budovy, nemocnice. Většina arabského světa viděla fotografie mrtvých dětí z Rakky - Isis je velmi intenzivně rozšiřuje. Za každé zavražděné dítě vzniknou další teroristé. Válka je bumerang a zasáhne nás formou terorismu.

Samozřejmě, Hollande musí reagovat. Ale mohl by reagovat trochu inteligentně. Jako šéf státu by měl vědět, že bojovníci ve městě nepochodují v těsných útvarech ani nejezdí v konvojích. Neshromažďují se ve větších skupinách a skrývají se v místním civilním obyvatelstvu, pokud možno v obytných budovách, kde žijí rodiny. To je kapitola 1 v Průvodci terorismem pro idioty.

Podívejte se na Mosul - to je město s 1,5 miliony obyvatel. Je tam asi 15 000 teroristů z Isis. K zničení Isis by bylo nutno vyhladit celé město.

V říjnu 2014 jsem byl prvním západním novinářem, který strávil určitou dobu s ISIS a bezpečně se vrátil. Během mého tamějšího pobytu se na nás opakovaně zaměřovaly americké stíhačky a drony. Pokaždé se bojovníci Isis neuvěřitelně rychle rozptýlili mezi místní civilní obyvatelstvo.

Bombardovací strategie Francie - k níž se teď chce přidat i Británie - postihne především civilní obyvatelstvo. Z toho bude mít Isis šílenou radost. Hollande by je učinil šťastnějšími, jen kdyby vyslal pozemní vojska. To je jejich naprostý sen. Chtějí konečně bojovat ve své imaginární válce proti USA, Francii a Británii - pozemní válku. Taky ji zřejmě vyhrají. Jsou vynikajícím způsobem vycvičeni a milují smrt. Západní vojáci milují život. Západ nemůže Isis porazit vojensky.

Ale jsou způsoby, jak může Západ Isis porazit. Zaprvé musí Amerika zabránit státům v Perském zálivu, aby dodávaly teroristům v Sýrii a v Iráku zbraně.

Zadruhé musí Západ pomoci Turecku hermeticky uzavřít své hranice s "Islámským státem" a zastavit proud nových bojovníků, kteří se přidávají k Isis.

Zatřetí, Isis může existovat jen proto, že se jí podařilo spojit se s utlačovaným sunnitským obyvatelstvem v Iráku a v Sýrii. To je ta voda, která nese projekt Isis. Kdyby se Západu podařilo vyjednat v Iráku a v Sýrii národní smíření a integrovat sunnity do politického života, Isis by skončil, jako ryba na suchu.

Je tak obtížné pochopit, že pokusy porazit terorismus válkami selhaly? Že musíme konečně začít zacházet s muslimy jako se skutečnými partnery, ne jako s levnou pumpou na benzín, kterou můžeme využívat, kdykoliv se nám toho zachce? Bombardování civilistů vytvoří nové teroristy. To se bude dít znovu a znovu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12050

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2015