Britský ocelářský průmysl dospěl díky Číně do stádia naprosté likvidace

30. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Indická firma Tata Steel oznámila v úterý, že odmítla plán na záchranu ocelárny ve welšském městě Port Talbot a rozhodla se podnik, který zaměstnává asi 4 000 osob, a je pozůstatkem kdysi obřího britského ocelářského podniku, prodat do zahraničí. Ohrozí to zaměstnání všech 15 000 pracovníků zbytků britského ocelářského průmyslu.

Firma Tata se vymlouvá na konkurenci levných dovozů čínské oceli, vysoké energetické náklady a slabou poptávku po britské oceli.

Za poslední rok, především v důsledku konkurence levné čínské oceli (britští politikové lezou kamsi čínským autoritářským politikům a manažerům a ucházejí se o čínské investice, zatímco Čína svým vývozem oceli bezostyšně likviduje zásadní britské průmyslové odvětví) se britský ocelářský průmysl octl v katastrofální krizi.

Labouristická opozice obvinila britskou konzervativní vládu z naprosto katastrofálního selhání při záchraně britského ocelářského průmyslu. Konzervativní londýnská vláda nyní uvažuje o dočasném znárodnění britských oceláren, než se najde spolehlivý a solidní kupec, který by podniky rozvíjel.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6798

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016