Ukazují pražské protesty proti návštěvě čínského prezidenta na prohnilost Západu?

29. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Toto jsme v Britských listech vydali 5. listopadu 2015:



Z Facebooku: Po návštěvách diktátorů ze Saúdské Arábie, z Číny, Kazachstánu a Egypta se rozhodl David Cameron riskovat vše a vyjednat obchodní dohodu během státní návštěvy z Mordoru.

Britské ministerstvo zahraniční nedávno konstatovalo, že pro Británii už nejsou lidská práva prioritou, prioritou je obchod. A britský ministr financí nedávno během návštěvy Číny podlézal tamějším činitelům ve snaze uzavřít kontrakty, které zjevně ohrozí britskou bezpečnost, jako například obrovsky nevýhodný kontrakt s Čínou na výstavbu předražené britské jaderné elektrárny. Britský premiér David Cameron a jeho vláda se v poslední době specializují na přijímání diktátorů v Downing Street. Nejprve to byl čínský prezident, posléze kazašský a nyní Cameron hostí vraha a diktátora z Egypta, prezidenta Sisiho.

Toto dne 19. 10. 2015:

Xi v tiskovém rozhovoru pochválil "vizionářské a strategické" rozhodnutí Británie učinit ze sebe nejbližšího přítele Pekingu na Západě. Xi přiváží do Británie investice do infrastruktury v hodnotě několika miliard liber.

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se vyjádřil, že bude během Xiovy návštěvy hovořit o lidských právech, pravděpodobně na státním banketu, který uspořádá britská královna. Avšak čínský velvyslanec v Británii Liu Xiaoming řekl v neděli v televizi, že "čínský prezident nepřijíždí k debatě o lidských právech" a že hovořit o nich na recepci u královny je "nevhodné".

"Myslím si, že Britové jsou velmi gentlemanští, velmi inteligentní. Vědí, jak se při těchto příležitostech chovat. Myslíte si, že předseda Labouristické strany bude na státním banketu hovořit o lidských právech? To si já nemyslím," řekl velvyslanec.

Britské výzvědné služby se obávají, že čínské státní firmy by mohly do jaderné technologie, vyrobené pro Británii, umístit počítačové pasti a v případě diplomatického konfliktu vyřadit britské jaderné elektrárny z provozu.

Bývalý Cameronův šéf pro strategii Steve Hilton také odsoudit "posledlost" Cameronovy vlády s Čínou. Napsal v týdeníku Observer: "Měli bychom přece bojovat proti korupci ve světě a ne ji přiživovat tlustými kontrakty, které rozkrádají peníze vydělané britskými daňovými poplatníky, aby z toho financovaly luxusní život špinavé čínské elity."

Kromě kritiky v oblasti lidských práv a bezpečnosti státu vládne také znepokojení, že růst čínské ekonomiky v současnosti ostře klesá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A toto dne 21. 10. 2015:

Grandiózní podlézání Číně ponižujícím způsobem během návštěvy čínského prezidenta pokračuje i dnes, píše v deníku Guardian komentátorka Poly Toynbee. Musela se účastnit i královna i celá královská rodina. Británie vždycky riskuje zesměšnění, když tahá za šosy supervelmocí. Je známo, že se nám posmívají ve Washingtonu. Jak se asi chechtají v pekingském labyrintu moci...

Rudé koberce pro tyrany, diktátory, feudální šejky a mučitele všeho druhu - britská královna byla nucena se usmívat na ně na všechny.

Ve středu podepisují britská a čínská vláda jednu z nejšílenějších dohod, jaká kdy byla nějakou vládou kde na světě uzavřena. Státem vlastněná čínská firma s minoritní francouzskou účastí vybuduje v Británii obří jaderné elektrárny v Hinkley Pointu, v Bradwellu a v Sizewellu. Britské výzvědné služby jsou tak znepokojeny, že daly veřejně najevo, že nebudou nikdy vědět, jaké tajné schopnosti budou Číňany zabudovány do softwaru těchto jaderných elektráren.

Na jedné straně potřebuje britská vláda čtyři nové jaderné ponorky typu Trident na ochranu Británie před neznámými - čínskými? - budoucími jadernými nepřáteli v nebezpečném světě. Na druhé straně se premiér Cameron a ministr financí Osborne stavějí zcela nonšalantně vůči otevřenému riziku, že Čína do nových elektráren instaluje nezjistitelné řídící prvky, které by mohly, například, vyhodit ty elektrárny do povětří, a mohli by tím Británii vydírat. Peter Mandelson se naivně vyjádřil, že kdyby to Číňané udělali, přišli by o investice po celém světě - ale my hovoříme o válečné situaci. Pokud je zbytečné se tím znepokojovat, proč musíme mít Trident? Cameron může realizovat jeden nebo druhý z těchto jaderných programů, ale zjevně ne oba.

Tyto plány na výstavbu jaderných elektráren jsou bizarní i v mnoha jiných ohledech. Hinkley Point bude nejdražší jaderná elektrárna na světě, bude stát 24 miliard liber. Vláda na to bude až do roku 2060 poskytovat obrovské dotace. Osborne prosí Číňany, aby v Británii investovali, a budou to splácet ještě britská pravnoučata, přestože bylo možno si peníze vypůjčit v Británii za minimální úroky a nebýt nikomu zavázán.

Čína dostane garantovanou cenu za elektřinu ve výši 92,50 liber za megawathodinu - to je dvojnásobek obvyklé ceny. Avšak i s tak výhodnou cenou elektřiny do tohoto projektu žádná jiná firma nechtěla jít. Tak proč vlastně to chce realizovat Čína?

Tyto obrovské dotace uhradí v účtech za energii britští spotřebitelé. Avšak vláda nyní zrušila daleko nižší dotace na větrnou a solární energii. Je naprosto perverzní rušit dotace pro větrnou a solární energii zrovna ve chvíli, kdy se blíží ekonomické udržitelnosti. Dotace na solární energii by bylo možno rušit postupně, neměly se ale rázem zrušit nyní. V důsledku zrušení 87 procent dotací kolabují firmy vyrábějící solární a větrné elektrárny. Ecoctricity, ekologický poskytovatel energie, konstatuje, že do roku 2030 by téměř veškerá energie pro Británii mohla být poskytována z obnovitelných zdrojů.

Lidé si stále neuvědomují, že veškerá rozhodnutí Camerona a Osborna jsou založena na náhodném souboru extremních ideologií. Tito politikové instinktivně nenávidějí ty "ekologické nesmysly", a milují monstrózní projekty, zejména jaderné, bez ohledu na náklady a cenu. Takové projekty se dají realizovat jen na základě obrovské zadluženosti, bez ohledu na veškeré poučování, jak důležitá je politika škrtů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A toto dne 5. 10. 2015:

Podle tajemníka britského ministra zahraničí má nyní pro britskou vládu podnikatelská "agenda pro prosperitu" přednost před bojem proti bezpráví

Simon McDonald, tajemník britského ministra zahraničí, sdělil listu Independent, že lidská práva už nejsou na jeho ministerstvu tak důležitá, jak bývala v minulosti. Daleko důležitější je prý dnes vládní "agenda pro prosperitu", na niž nyní ministerstvo soustřeďuje své tvrdě seškrtané zdroje. Lidskoprávní organizace označily McDonaldův výrok za "překvapující a znepokojující" a charakterizovaly tuto změnu strategie britské vlády jako "hluboce politováníhodnou".

Důležitější než hájit lidská práva je podle McDonalda podporovat zájmy britských firem v zahraničí. McDonald to řekl před cestou britského ministra financí George Osborna do Číny, kde Osborne v zájmu "obchodu" podlézal činitelům čínské komunistické strany a byl kritizován, že veřejně s Číňany nehovořil o lidských právech.

Alan Hogarth, šéf organizace Amnesty International pro strategické a vládní záležitosti, uvedl, že jeho organizace je těmito výroky hluboce znepokojena a bude o nich bezodkladně hovořit s britskými ministry. "Když hoří velká část Blízkého východu a v Evropě zuří uprchlická krize, McDonaldovy výroky jsou překvapující a znepokojující. Za obchodní zájmy nelze nikdy zaprodat životy a svobodu lidí. Budeme o tom s ministerstvem zahraničí jednat na nejvyšších místech."

David Mepham, britský ředitel organizace Human Rights Watch, dodal: "Tato neochota plně podporovat lidská práva a základní svobody je v rozporu s nejlepšími tradicemi britské historie a globálně to oslabuje britskou pověst a britský vliv."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co z toho vyplývá? Čína je obrovská země a i většina západních států se před čínským komunistickým vedením dnes prostituuje. Britské univerzity kašlou na porušování lidských práv v Číně a ve snaze vydělávat miliardy si tam zakládají pro čínské studenty místní pobočky - kde Číňany budou k dosažení západního univerzitního titulu učit za drahé západní školné čínští univerzitní učitelé. Dobrý kšeft, že? Koho by zajímalo porušování lidských práv, které se v poslední době v Číně výrazně utužuje.

Zajímavé je, že když loni na podzim navštívil čínský prezident Xi Velkou Británii, lezli mu kamsi britští konzervativní politikové tak usilovně, že ani český prezident Miloš Zeman to nedokáže předčit. Zajímavé také je, že lidská práva byla zcela odsunuta stranou a protesty proti jejich porušování byly v Londýně minimální - i ony, stejně jako v Praze, byly zastřeny oficiální čínskou klakou.

Nikdo pokud vím však nevyvěšoval čínské vlajky cestou z londýnského letiště, i když čínské transparenty v Londýně vyvěšovány byly. K výraznějším protestům v Londýně nedošlo zejména proto, že přece jen při lezení do zadku čínským autoritářům projevili britští konzervativní politikové na rozdíl od politiků českých určitou uměřenost, a Británie samozřejmě nemá zkušenost s autoritářským komunistickým režimem, takže vystavování komunistických transparentů v Londýně tam bylo spíš vnímáno jako kuriozní folklór než aby - jako v Česku - připomnělo období před rokem 1989 a zanechalo pachuť v ústech.

Nejdůležitější a nejvarovnější však je, že britský konzervativní ministr financí George Osborne uzavřel s Čínou opravdu šílený kontrakt na výstavbu anglické jaderné elektrárny, viz výše - který se nyní naštěstí však zřejmě rozkládá, protože francouzský partner projektu na něj nakonec nemá peníze. Trumfl by s ním i Zemanův šílený antiekologický projekt "průplavu" vyhloubeného skrz naskrz Českou republikou...

0
Vytisknout
8249

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016