Vítězství ve druhé světové válce je i vítězstvím mnoha muslimů

9. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že nyní, kdy slavíme Den vítězství ve druhé světové válce, stojí za to zejména tady u nás v České republice připomenout významnou roli, kterou v této válce hrála britská Indická armáda. V roce 1939 čítala 200 tisíc mužů a do srpna 1945 se zvětšila na 2,5 milionový ozbrojený sbor. Její vojáci bojovali proti Itálii v Etiopii, proti Itálii a Německu v Egyptě, Libyi a Tunisku a proti Německu v Itálii.

Významným bojištěm Indické armády byla samozřejmě východní Asie, kde se postavila japonské expanzi. Význam Indické armády v bojích druhé světové války je patrný z asi 4000 válečných vyznamenání udělených jejím vojákům. Třicet osm z nich dostalo Jiřího nebo Viktoriin kříž.

Podle oxfordského profesora Azeema Ibrahima v blogu na stránkách Huffington Post byla indická armáda až ze 40% tvořena muslimy. Kromě těchto muslimů podle Ibrahimových zdrojů bojovaly další desetitisíce severoafrických muslimů v druhé světové válce na straně Francie.

Ibrahim také cituje list britského premiéra Churchilla (jehož vláda 24. října 1940 alokovala 100 tisíc liber na výstavbu londýnské mešity) americkému prezidentovi Rooseveltovi: „Nesmíme se v žádném případě oddělit od muslimů, kteří představují sto milionů lidí a hlavní složky armády, na něž se musíme spolehnout v probíhajících bojích.“

A pokud jde ještě o tu londýnskou mešitu, zaujala mne zpráva lorda Lloyda Dolobrana z roku 1939, v níž píše: „…v Londýně žije více muslimů než v jakémkoli jiném hlavním městě Evropy, ale pro naše impérium, kde je ve skutečnosti více muslimů než křesťanů, je podivné a nevhodné, aby zde nebylo žádné místo pro muslimské bohoslužby.“

Indian Army during World War II

How many muslims won the second world war

London Central Mosque

0
Vytisknout
6733

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016