Vychází najevo odporný hnus o vládě Margaret Thatcherové

6. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Sir Peter Fahy, bývalý prezident manchesterské policie, požaduje, aby bylo zahájeno veřejné vyšetřování toho, jak vláda Margaret Thatcherové zneužila policie k brutálním útokům proti stávkujícím horníkům v letech 1984-1985. Média se tehdy spikla s policií, vládou a armádou a brutální útoky proti bezbranným civilistům zamlčela.

K požadavku o zahájení veřejného vyšetřování se nyní přidávají četné další hlasy. Konzervativní komentátor David Oborne se k věci vyjádřil ve čtvrtek pro Channel Four News: "Musíme začít studovat temnou stránku éry Margaret Thatcherové".

Podobně jako při spiknutí yorkshirské policie která zavinila katastrofu na fotbalovém stadionu v roce 1989 v Hillsborough a způsobila tam smrt 96 nevinných obětí, které posléze obvinila z toho, že si svou "neukázněností" smrt zavinily samy, vychází nyní najevo, že při hornické stávce v letech 1984-1985 se britská policie nechovala nestranně.

Došlo ke spiknutí policie, armády s nejvyššími složkami britské vládní moci. Margaret Thatcherová zneužila britské policie a armády k brutálním útokům proti stávkujícím horníkům, ve snaze zničit hornický průmysl a odborový svaz horníků, který byl v ostré opozici proti její vládě.

Pouhých osm mil oddělovalo ono místo, kde na předměstí Sheffieldu stávala orgreavská koksárna, od fotbalového stadionu v Hillsborough, kde bylo 15. dubna 1989 policií nezákonně usmrceno 96 osob.

Byl krásný letní den 18. června 1984, píše v deníku Guardian bývalý horník Ken Capstick. Horníci byli v žoviální náladě, měli na sobě trička a vietnamky. Jeli jsme do Orgreave bojovat za záchranu svého průmysly. Mezitím se ukázalo, zveřejněním tajných vládních dokumentů v lednu 2014, že vláda Margaret Thatcherové měla plán zlikvidovat celý uhelný průmysl, uzavřít 75 dolů, připravit 75 000 lidí o zaměstnání a zničit odborový svaz horníků.

Bitva o Orgreave byla jednostranná záležitost, protože horníci najednou zjistili, že nestojí tváří v tvář policii, ale plně vybaveným polovojenským jednotkám s dlouhými obušky a strategicky rozmístěnými muži se psy a jednotkám na koních, které připomínaly středověké vojsko.

Linie policistů se najednou otevřela a jízdní jednotky zaútočily na neozbrojené horníky. Pro nás to bylo jako občanská válka. Horníci neměli jinou obranu než se dát do běhu a snažit se běžet rychleji než koně. Museli jsme běžet do kopce. Mnoho horníků bylo dostiženo a do krve zmláceno obušky a pak byli brutálně zatčeni.

Nikdo nepřišel o život, ale policie zjevně záměrně vytvořila životu nebezpečnou situaci. 95 horníků bylo obžalováno z vyvolávání nepokojů, za což mohli být odsouzeni na doživotí. Gareth Peirce, jeden z obhájců v procesu, který se naštěstí pak rozložil, napsal v deníku Guardian r. 1985:

"Z Orgreave vyšlo najevo, že v této zemi máme nyní permanentní armádu, které je možno použít proti jakémukoliv shromáždění civilistů, které se nelíbí nějakému policejnímu veliteli. Policie se nemusí zodpovídat nikomu. Byla vycvičena v taktice, jejíž podrobnosti nebyly zveřejněny nikomu. Její součástí je záměrné mrzačení a zraňování nevinných osob, v naprostém konfliktu se zákonem."

Při procesu s obviněnými, který se rozložil, protože se ukázalo, že důkazy nejsou přesvědčivé, vyšlo najevo, že policie koordinovala důkazní materiál tak, aby zakryla pravdu a dosáhla odsouzení nevinných osob.

V tomto smyslu byl Orgreave jen zkouškou na to, co se posléze stalo v Hillsborough. Kdyby yorkshirské policii podvádění při procesu v Orgreave neprošlo, k šokujím trestným činům, spáchaným policií v Hillsborough by zřejmě nedošlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
11633

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016