Channel Four News: Největší evropské město, Londýn, má nového starostu - muslima a syna řidiče autobusu

7. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Sadiq Khan: "Měli bychom vysvětlit lidem v zemích, kde je muslimská většina, že já jsem Západ, takže jestliže si oni myslí, že nenávidí Západ, nenávidí mne."

Sadiq Khan: "Moje kampaň je založená na naději, nikoliv na vyvolávání strachu. Chceme naše město spojit a nikoliv ho rozdělovat. Budu starostou pro všechny Londýňany."

Khanovi rodiče se přistěhovali do Británie z Pákistánu krátce před jeho narozením. Sadiq Khan, syn řidiče autobusu, porazil ve volbách syna miliardáře, Zaca Goldsmithe. Goldsmith tvrdil, že Kham "opakovaně legitimizuje extremistické názory". Premiér Cameron se také vyjádřil, že "jestliže bude Khan zvolen starostou, Británie za to zaplatí cenu".

Cameron ve sněmovně: "Je velmi důležité, abychom nepodporovali tyto lidi, a abychom s nimi nevystupovali na společných platformách a já musím říci, že jsem znepokojen nad kandidátem Labouristické strany na funkci londýnského primátora."

Mnoho lidí kritizovalo poukazování na Khanův "extremismus" jako rasistické postoje, záměrně cílené na vyvolávání konfliktů.

Chuka Umuna, vysoký činitel Labouristické strany: "Je to otevřená islamofobie, která je pod úroveň úřadu pana premiéra."

Siar Berry, kandidátka za Stranu zelených: "Proti nemuslimovi by tohle nedělali. Myslím, že je to urážlivé pro Londýňany."

Khan uvedl, že tím, že Londýn zvolil muslimského primátora, vyslal světu silný signál.

Sadiq Khan: "Měli bychom vysvětlit lidem v zemích, kde je muslimská většina, že já jsem Západ, takže jestliže si oni myslí, že nenávidí Západ, nenávidí mne."

Asi 12 procent obyvatel osmilionového Londýna jsou muslimové. Khan byl zvolen londýnským primátorem v době, kdy sílí ultrapravicová, antiislámská hnutí po celé Evropě.

Muslimský primátor je nyní jedním z nejvlivnějších osobností v britské Labouristické straně.

0
Vytisknout
7825

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016