SKANDÁL, KTERÝ ZŘEJMĚ OTŘESE VELKOU BRITÁNIÍ

Svrhnou Channel Four News britskou konzervativní vládu?

6. 5. 2016

čas čtení 1 minuta




Televizní Channel Four News vyšetřují už několik týdnů systematicky volební skandál: Při loňských květnových všeobecných volbách porušovali britští konzervativci volební zákon. Ten určuje, že politická strana smí v rámci férovosti vydat na podporu svého kandidáta v každém volebním okrsku jen určitou omezenou finanční částku a tu musí přesně do halíře volební komisi vykázat.

Channel Four News objevily, že v loňských všeobecných volbách v květnu 2015 britští konzervativci tento zákon běžně porušovali a celou řadu výdajů, jimiž volební finanční limit překročovali, prostě volební komisi nevykázali.

Sedm regionální policejních sil po odvysílání reportáží Channel Four News o této věci nyní zahájilo v této věci kriminální vyšetřováni.

Pokud bude zahájeno trestní stíhání, znamenalo by to, že zvolení až 27 konzervativních poslanců v loňských všeobecných volbách by bylo neplatné. To by zřejmě vedlo k pádu nynější konzervativní vlády, protože David Cameron má v Dolní sněmovně většinu jen 13 poslanců.

0
Vytisknout
7977

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016