Více než 12 bilionů dolarů bylo odčerpáno do offshoreových rájů z Ruska, z Číny a dalších vznikajících ekonomik

8. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Vyplývá to z analýzy profesora Jamese S Henryho z Kolumbijské univerzity pro síť Tax Justice Network. Henry zjistil, že do konce roku 2014 bylo v zahraničí 1,3 bilionu dolarů kapitálu z Ruska, 1,2 bilionu dolarů z Číny a další velké částky ze zemí, jako jsou Malajsko, Thajsko a Indonésie.

Jedinou motivací pro umísťování peněz do daňových rájů není podle Henryho jen snaha vyhýbat se placení daní. Offshoreových finačních institucí využívají hojně i kriminálníci a kleptokrati, dále prodejci zbraní a propírači špinavých peněz.

Majitelé tohoto skrytého kapitálu dávají přednost minimálním ziskům z něho plynoucím, namísto aby ho řádně investovali ve svých zemích, což by vedlo k podpoře hospodářského rozvoje.

Kdyby byly tyto offshoreové finance zdaněny pouhým jednim procentem, získalo by se více než 120 miliard dolarů ročně - což je téměř ekvivalentem celkové globální rozvojové pomoci, která dosahuje výše 131 miliard dolarů.

Tento týden se bude konat v Británii protikorupční summit. Tax Justice Network naléhá na jeho organizátora, britského premiéra Camerona, aby usiloval o přísná nová opatření proti bankám, právníkům a dalším profesionálům, kteří umožňují utajování financí v zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7982

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016