Nový londýnský primátor obvinil Davida Camerona, že napodobuje Donalda Trumpa

8. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Nový londýnský primátor Sadiq Khan vyjádřil politování nad tím, že se během předvolební kampaně Zaca Goldsmithe pokoušeli konzervativci vyvolat konflikt mezi různými etnickými komunitami ve snaze zabránit jeho volebnímu vítězství

Poté, co se Sadiq Khan zvolením do funkce londýnského primátora stal nejmocnějším muslimským politikem v Evropě, ostře zkritizoval britského konzervativního premiéra Davida Camerona a svého oponenta Zaca Goldsmithe za to, že používali taktiku přímo z instrukčního manuálu Donalda Trumpa.

Sadiq Khan uvedl, že doufal, že se předvolební kampaň pro volby londýnského primátora soustředí na otázky, jako je bytový fond, veřejná doprava a znečištění vzduchu. "Avšak David Cameron a Zac Goldsmith se rozhodli pokusit se vyvolávat konflikty mezi londýnskými etnickými komunitami ve snaze získat hlasy v určitých čtvrtích a potlačit voliče v jiných částech města," napsal.

"Zneužívali strachu a pomluv k tomu, aby proti sobě postavili odlišné etnické a náboženské skupiny - bylo to přímo z instrukčního manuálu Donalda Trumpa. Londýn si zaslouží lepší zacházení a doufám, že to je něco, co se Konzervativní strana už nikdy nepokusí opakovat."

Strategii Goldsmithovy kampaně kritizovali i čelní konzervativci, včetně Mohammeda Amina, předsedy Konzervativního muslimského fóra. Ten Goldsmithovu kampaň označil za konfliktní a nesmírně nepříjemnou.

Khan také nabídl Corbynovi recept na to, jak by Labouristická strana měla znovu získat na svou stranu voliče:

"Naučil jsem se hodně během této předvolební kamapně - o sobě samém, o Londýně a o tom, jak je důležité komunikovat se všemi složkami společnosti. Avšak jde zejména o dvě poučení," píše Khan. "Zaprvé, labouristé vítězí pouze tehdy, pokud se otevřeme vůči lidem a zaměříme se na otázky, které jsou pro lidi skutečně důležité. A zadruhé, nikdy nám nebudou voliči chtít svěřit vládu, pokud nebudeme oslovovat všechny voliče - bez ohledu na jejich zázemí, na to, kde žijí nebo kde pracují.

Hašteření ohledně interních stranických struktur je možná důležité pro některé lidi ve straně, ale je jasné, že pro drtivou většinu voličů to neznamená nic. Musíme se vždycky vyhýbat pokušení zaměřovat se na sebe a ignorovat to, co lidé opravdu chtějí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8599

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2016