Amnesty International: Bohaté země se vyhýbají zodpovědnosti za uprchlickou krizi

5. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Lidskoprávní organizace Amnesty International prohlásila, že chudší země dělají pro uprchlíky mnohem víc, než by odpovídalo jejich spravedlivému podílu. Amnesty pranýřovala u bohatých zemí "zaujetí sebou samými".


Pouze deset zemí, většina z nich chudých, se na svém území stará o více než polovinu světových uprchlíků, zatímco bohatší nenesou odpovídající podíl, konstatuje zpráva organizace.

"Malý počet zemí bylo ponecháno, aby nesly příliš velkou zátěž, prostě proto, že sousedí s krizí," prohlásil generální tajemník Amnesty Salil Shetty při prezentaci zprávy "Zvládání globální uprchlické krize: Od uhýbání ke sdílené odpovědnosti".

"Situace je inherentně neudržitelná, vystavuje miliony lidí prchajících před válkou a persekucí v zemích jako Sýrie, Jižní Súdán, Afghánistán a Irák nepřijatelné bídě a utrpení," dodal a vyzval světové lídry, aby "vstoupili do seriózní konstruktivní debaty" o tom, jak pomoci lidem prchajícím před konfliktem a chudobou ve svých domovských zemích.

Shetty ve svém prohlášení odsoudil reakce bohatých států na krizi a prohlásil, že mnohé z nejrozvinutějších států světa "přijali nejméně uprchlíků a dělají pro ně nejméně".

"Kdyby každá z nejbohatších zemí na světě přijala uprchlíky v poměru ke své velikosti, bohatství a míře nezaměstnanosti, nalezení domova pro větší počet světových uprchlíků by bylo okamžitě řešitelným úkolem," tvrdí prohlášení a dodává, že nynější "zaujetí sebou samými" v bohatých zemích povede ke zhoršení krize.

Zpráva Amnesty tvrdí, že 56 % světových uprchlíků se nachází v Jordánsku, Turecku, Libanonu, Pákistánu, Íránu, Čadu, Etiopii, Keni, Ugandě a Demokratické republice Kongo.

Z nich Jordánsko a Turecko přímo sousedící se syrským konfliktem mají na svém území každé přes 2 miliony uprchlíků, tvrdí UNHCR.

Toto nerovné sdílení uprchlické krize může vést k tomu, že hlavní hostitelské země nedokážou poskytovat všem uprchlíkům vše potřebné. Mnozí pak podstupují nebezpečné cesty do Evropy a Austrálie.

V roce 2016 počet uprchlíků ve světě dosáhl rekordního počtu 21,3 milionu, tvrdí UNHCR. Hlavní příčiny představují konflikty v Sýrii, Afghánistánu, Burundi a Jižním Súdánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5902

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016