Skrytá válka v Nikaragui

7. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Po sedmihodinové cestě kanoí proti proudu řeky Coco, která dělí Nikaraguu od sousedního Hondurasu, se mezi stromy objeví usedlost Waspukta postavená na útesu. Tato komunita indiánů kmene Miskito je domovem 49 rodin. Téměř polovinu z nich tvoří uprchlíci před ozbrojeným konfliktem, který postihl většinové domorodé obyvatelstvo severního pobřeží. Válka začala před dvěma lety a způsobila vysídlení třetiny Miskitů a stovky mrtvých.


V 90. letech byly autonomní regiony na severním a jižním atlantickém pobřeží ponechány domorodému obyvatelstvu v rámci jednání o ukončení desetileté občanské války. Podle nikaragujské ústavy toto území dosud patří domorodým obyvatelům a nelze je kupovat ani prodávat. Ale v poslední dekádě byla půda ilegálně prodávána a mnoho Nikaragujců z centrálních a pacifických oblastí sem dorazilo za novými příležitostmi.

Rapidní nárůst počtu kolonistů je Miskity považován za invazi a vyvolal na jejich území smrtící konflikt.

Miskitové byli do značné míry zrazeni vlastními představiteli. Bez konzultace s místními komunitami prodávali půdu v průměrné ceně 860 dolarů za plochu 0,7 hektaru.

Velká část půdy, na níž Miskitové kdysi pěstovali rýži, fazole, kukuřici a juku, je nyní obsazena osadníky, kteří také obsadili doly, z nichž domorodí obyvatelé získávali příjem ruční těžbou zlata.

Victor se představuje, zatímco drží pažbu svého AK-47. "Zodpovídám za vojáky této komunity a nemáme jen lovecké pušky a improvizované zbraně," vysvětluje.

"Získali jsme tyto zbraně od pašeráků drog. Máme zdroje, zlaté doly, na zaplacení. Uzavřeli jsme s nimi smlouvu, že nám poskytnou zbraně. Jakmile znova získáme důl, zaplatíme."

Zatímco pádlujeme na návštěvu miskitské vesnice zničené konfliktem, Victor naznačuje pohybem dlaně oblast, kde se rozhodl ukrýt zbraně. "Pokud na nás zaútočí, rychle to s nimi vyřídíme," říká.

"Lidé se bouří. Nevím, kdy to vybuchne, ale bude válka," říká Lamberto Chow, miskitský soudce, který se snaží zprostředkovat dialog. Mezitím ale neponechává nic náhodě. Šaman žijící na honduraské straně hranice mu slíbil vyrobit ochranný amulet, který "odrazí kulky".

V jistých ohledech válka už začala. V září 2015 se skupina Miskitů pokusila znova získat kontrolu na dolem Santa Rose de Murubila, přičemž vypálila vesnici a vyhnala osadníky, kteří těžili zlato a platili miskitským náčelníkům daně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7170

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016