Americká vláda byla opakovaně varována, že prodej zbraní Saúdské Arábii ji učiní vinnou z válečných zločinů. Prodávala je dál.

12. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Činitelé a právníci Obamovy vlády opakovaně varovali, že podle mezinárodního práva by Spojené státy mohly být definovány jako "spoluúčastník" jemenské občanské války

Činitelé v Obamově vládě vyjadřovali opakovaně znepokojení nad prodejem amerických zbraní za 1,3 miliardy dolarů do Saúdské Arábie, k němuž došlo v roce 2015. Opakovaně varovali, že Saúdská Arábie nemá možnost intervenovat v Jemenu bez zabíjení civilistů.

Otevřená občanská válka mezi jemenskou vládou, podporovanou Západem a Saúdskou Arábií, a mezi vzbouřenci Husiů, vypukla loni na začátku roku. V bojích zahynulo podle odhadů OSN více než 10 000 lidí a tři miliony byly vyhnány z domovů. Saúdské letecké údery na hlavní město Sannaa, které ovládají vzbouřenci, usmrtily od března 2015 tisíce civilistů.

I když američtí vládní právníci nakonec nedospěli k závěru ohledně toho, zda budou podle mezinárodního práva Spojené státy v jemenské občanské válce považovány za spoluúčastníka, od verdiktu při procesu s liberijským prezidentem Charlesem Taylorem v roce 2013 byla rozšířena definice "spoluúčastníka" ve válce. "Spoluúčastnící stát" je ten, který poskytuje "praktickou pomoc, povzbuzování či morální podporu" válečným zločinům. Teoreticky by to mohlo donutit Washington, aby vyšetřoval obvinění z válečných zločinů a to by mohlo znamenat, že budou trestně stíháni činitelé americké armády.

Někteří činitelé amerického ministerstva zahraničí varovali, že soukromě zastávají "velmi skeptické stanovisko" ohledně toho, zda má Saúdská Arábie dostatečně sofistikované zbraně, aby se jimi dokázala zacílit na extremisty a nezabíjet přitom civilisty a neničit civilní infrastrukturu.

Už v říjnu 2015 přiznal při jednání s lidskoprávními organizacemi činitel amerického ministerstva zahraničí, specializující se na ochranu civilistů, že saúdské letecké údery zabíjejí civilisty.

"Údery se nezaměřují proti civilistům záměrně, ale jsou důsledkem toho, že Saúdská Arábie nemá zkušenost se shazováním munice a odpalováním střel," řekl zmíněný odborník. "Situace se zhoršuje asymetrickými poměry na daném územi, kdy nepřátelští extremisté nenosí uniformy a jsou smíšeni s civilním obyvatelstvem. Situaci dále zhoršuje i nedostatek výzvědných informací."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4898

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016