Rusové jednají se syrskými vzbouřenci v Ankaře zatímco v Aleppu došly potraviny

1. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Vzbouřenecké syrské organizace jednají v Turecku už týden s Ruskem o osudu východního Aleppa, kde se zásoby potravin snížily k nule. Vyjednává se o příměří a o otevření koridorů pro dodávky humanitární pomoci. Oplátkou za to mají z města odejít extremisté, kteří jsou mezi jeho obránci.

Je to podobná dohoda, jakou navrhl velvyslanec OSN pro syrský konflikt Staffan de Mistura už v říjnu letošního roku. Avšak přestože je osud východního Aleppa nyní ještě daleko zoufalejší než tehdy, zatýkání či zmizení stovek mužů, kteří byli zatčeni na vojenských stanovištích Asadova režimu, když utíkali minulý týden z Aleppa, ochromilu důvěru v záruky Moskvy, že občané, kteří odejdou z východního Aleppa skrze vládou kontrolované čtvrti budou mít zaručený bezpečný průchod.

Míra důvěry při rozhovorech v Aleppu je také nízká, protože Rusko provádí ofenzívu krutého leteckého bombardování, které v obrovském měřítku zabíjí civilisty. Rusko je nyní vnímáno jako velmoc, která má v Aleppu slábnoucí vliv. Tam nyní rozhoduje Asadův režim a íránské ozbrojené jednotky.

"Rusové hrají dvojí hru," vysvětluje Bassam Barabandi, bývalý syrský diplomat, který je nyní politickým poradcem opozičního Vysokého vyjednávacího výboru. "Chtějí dokazovat, že jsou v regionu supervelmocí a chtějí zprostředkovat dohodu, ale zároveň bombardují a zabíjejí všechny lidi, kteří ještě zůstávají v Aleppu. Rusové by chtěli mít příměří, aby to napomohlo jejich vztahům s Tureckem a aby mohli ukázat, že mají zájem o mír, jenže Asadův režim a Íránci - těm je to jedno. Asad a Íránci prostě chtějí dobýt celého Aleppa. Jestliže se Rusům nepodaří dosáhnout v Aleppu příměří, dokáže to, jak jsou slabí."

Východní Aleppo je v obklíčení už 150 dní a trpí řadu měsíců intenzivním bombardováním. Je tam v pasti asi 200 000 lidí bez funkčních nemocnic a bez zdravotnických a potravinových zásob.

Po pozemní ofenzívě během minulého týdne, kterou provedla libanonská Hezbollah a šiitské milice z Íránu přišli vzbouřenci o 40 procent svého území ve městě. Odhaduje se, že zbývá asi 8000 vzbouřeneckých vojáků, z nichž asi 100 - 400 jsou součástí extremistické organizace Jabhat Fateh al-Sham

Randa Slim, analytik v Middle East Institute, který se podílí na dialogu o Sýrii, vysvětlil, že ruské návrhy v Ankaře neobsahují nic nového.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5948

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2016