Britský Nejvyšší soud se "bude bát obrátit se pro konečné rozhodnutí o aktivaci brexitu k Evropskému soudu"

4. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

U britského Nejvyššího soudu začíná v pondělí odvolací řízení ohledně toho, zda článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU smí aktivovat britská vláda bez souhlasu parlamentu. Nedávno rozhodl britský Vysoký soud, že vláda toto právo nemá a že musí rozhodnout parlament. Britská vláda se odvolala, což znamenalo, že se k případu přidala na straně odpůrců brexitu i skotská a severoirská vláda. Skotská vláda argumentuje, že právo o tom, rozhodovat o odchodu Británie z EU musí mít i skotský parlament v Edinburku. Pokud by soud toto potvrdil, znamenalo by to, že se brexit konat nebude, neboť skotský parlament nikdy souhlas k brexitu nedá.

Důležitou součástí nyní velmi složité argumentace je i nejasná otázka, zda po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy je možné, aby se Britové rozhodli jinak a článek o odchodu Británie z EU zase deaktivovali. Podle zákona má jediné právo tuto otázku vyjasnit Evropský soud v Lucembursku. Britský Nejvyšší soud se však zřejmě bude z politických důvodů bát Evropského soudu zeptat. K tomu pozoruhodná reportáž rozhlasu BBC z nedělního poledne:

Konečné slovo nad evropskou legislativou má Evropský soudní dvůr v Lucembursku. Stephen Agnew, poslanec za Stranu zelených v severoirském parlamentě, se účastní odvolání ohledně práva britského parlamentu rozhodovat o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o brexitu, a uvažuje o tom, že požádá Evropský soudní dvůr, aby začal v této věci jednat.

"No, předpokládá se, že článek 50, jakmile bude aktivován, je nezrušitelný, pokud se zrušením jeho aktivace nesouhlasí všech 28 členských zemí EU. Je to podivný předpoklad, že výsledek je už jednou a provždy předem určen. A my jsme přesvědčeni, že to oslabuje postavení EU. O tomto předpokladu nerozhodoval soud. Mělo by se to zkoumat. Chceme se dovědět, zda po aktivaci článku 50 můžeme tuto aktivaci znovu zrušit.

Soudce Jolyon Maugham je také přesvědčen, že by měl v této věci být vznesen dotaz k Evropskému soudu: "Zákon je v této věci velmi jasný. Zákon praví, že pokud chce britský Nejvyšší soud znát odpověď na tuto otázku, nikoliv může, ale MUSÍ se dotázat Evropského soudu v Lucembursku. Britští právníci se domnívají, že je nepředstavitelné, že by to britský Nejvyšší soud udělal, protože by došlo k rebelii. Takže se očekává, že britský Nejvyšší soud poruší zákon v důsledku politických okolností toho, co by nastalo, kdyby se obrátil na Evropský soud. Proto jsem se obrátil na soudy mimo Velkou Británii, v jiných evropských jurisdikcích, které by se obrátily na Evropský soud s tímto dotazem, o němž jsem přesvědčen, že je naprosto zásadní ohledně toho, jak se bude utvářet politická dynamika ohledně brexitu. Myslím, že britský Nejvyšší soud by se měl v této věci obrátit na Evropský soud a je možné, že to skutečně udělá. Je to ale tak klíčová otázka, že jsem se také obrátil na soud v Irsku a na akademické právníky v Belgii s tím, aby se obrátili na Evropský soud v této věci odtamtud.

Zdroj v angličtině BBC World This Weekend (audio, od minuty 23) ZDE

0
Vytisknout
5152

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2016