Čína-Trump: Takto začínají války

3. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle názoru čínské vlády je Tchajwan nedílnou součástí území Číny. Čína předpokládá, že Tchajwan bude dříve nebo později Pekingem ovládnut. Není to pro Čínu tématem k jednání. Čína se nikdy nevzdala práva dobýt Tchajwanu silou. Od roku 1979 praktikují Spojené státy politiku "jediné Číny" a nemají s Tchajwanem diplomatické styky. Otázka Tchajwanu byla ve Washingtonu po dobu mnoha desítek let předmětem citlivé diplomacie.

Jestliže je Trumpův telefonát s tchajwanskou prezidentkou signálem, že Trump razantně mění strategický postoj Spojených států k Číně, na této úrovni mají slova a signály vážný dopad. A způsob jímž přistupuje Donald Trump k mezinárodní diplomacii, vyvolává znepokojení nejen u čínských činitelů.-

"Je Trumpovým plným právem měnit politiku, aliance, strategii," napsal na twitter Chris Murphy, demokratický senátor a člen amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy. "To, co se děje za posledních 48 hodin, to není změna strategie. To jsou razantní změny zahraniční politiky bez jakéhokoliv plánu. Takto začínají války."

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
8909

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2016