Jak Asadův režim pomohl vytvořit "islámský stát"

2. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Poté co strávil měsíc v aleppské věznici na počátku syrského povstání si politický aktivista Abdalláh Hakavati myslel, že ví, co má od vojenského zpravodajství režimu Bašára Asada očekávat. Podruhé byl zatčen v září 2011.


Na čtyři dny jej pověsili za ruce. Bili jej holemi a železnými tyčemi a pouštěli mu elektřinu do genitálií. Pak přišlo překvapení: Po zinscenovaném procesu a odsouzení za terorismus skončil v cele, kde se nacházel mezi nejtvrdšími veterány al-Kájdy nově převezenými z politických věznic.

"Bylo to poprvé, co jsem viděl někoho z hnutí al-Kájdy tváří v tvář," říká Hakavati, herec, který hrál hlavní roli v protirežimním představení a pomáhal organizovat demonstrace v Aleppu. "Vyhrožovali mi zabitím, protože jsem atheista a nemodlím se."

Po týdnech ve stejné cele s kajdisty, kteří "prakticky řídili věznici," se pět jeho kolegů k extrémistům přidalo a mnozí později pozvedli zbraň proti Asadovi.

Míchání aktivistů s extrémisty nebyla náhoda.

Syrský prezident tvrdil, že v roce 2011 vedli povstání ozbrojení teroristé. To ale nevypadalo věrohodně. Takže Asad využil svůj bezpečnostní aparát, aby realitu přizpůsobil propagandě. Ve skutečnosti hrál velmi významnou roli při podpoře extrémismu v regionu, jak ukazuje dvouletý výzkum listu Dailz Beast. Věznice v Aleppu byla součástí koordinovaného úsilí radikalizovat a diskreditovat národní revoltu.

Zatímco zvolený prezident Donald Trump zvažuje těsnější vojenskou spolupráci s Asadem, kritici tvrdí, že spolupráce s Asadem a jeho ruským ochráncem se může vymstít, protože pokud jde o teroristy, syrský režim dlouho hraje dvojí hru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8198

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2016