Londýn: V doplňovacích volbách v okrsku u Heathrow dramaticky zvítězila protibrexitová kandidátka

2. 12. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V doplňovacích volbách ve volebním okrsku Richmond Park v západním Londýně, nedaleko letiště Heathrow, zvítězila kandidátka liberálních demokratů, kteří jsou nyní jedinou výraznější anglickou politickou stranou, která se úporně staví proti brexitu.

Volební účast byla relativně nízká, těsně pod 50 procent. Liberální demokratka Sarah Olney zvítězila většinou 1872 hlasů.

Ve volebním okrsku Richmond byl poslancem konzervativní milionář Zac Goldsmith, který nedávno neúspěšně kandidoval na funkci londýnského primátora proti Sadiqu Khanovi a vedl proti němu špinavou islamofobní kampaň. Goldsmith se staví proti výstavbě třetí rozjezdové dráhy na letiští v Heathrow, která bude znamenat zbourání části místní vesnice. Když letos na podzim britská konzervativní vláda rozhodla, že se tato třetí rozjezdová dráha v Heathrow stavět bude, Goldsmith na protest proti tomu rezignoval na své poslanecké místo člena Konzervativní strany a rozhodl se v nově vypsaných doplňovacích volbách znovu kandidovat, tentokrát jako nezávislý poslanec. Konzervativci proti němu nepostavili žádného jiného svého kandidáta. Na Labouristickou stranu mnozí apelovali, aby také nepostavila protikandidáta proti antibrexitové liberálnědemokratické kandidátce Olneyové, ale ti odmítli. Goldsmith je ostře pro brexit a podporovali ho v tomto volebním klání nejen konzervativci, ale i ultrapravicová strana UKIP.

Labouristický poslanec získal tak málo hlasů, že přišel o svůj volební finanční vklad. (Kandidáti musejí v britských volbách poskytnout finanční vklad asi 1000 liber, cca 30 000 Kč, aby se zamezilo kandidatuře frivolních kandidátů. Pokud získají rozumný počet hlasů, finanční vklad je jim vrácen, pokud ne, propadne.)

Voliči labouristů i zelených takticky hlasovali pro Olneyovou. Liberální demokrati v Richmondu zorganizovali masivní předvolební kampaň. Goldsmith chtěl, aby doplňovací volby byli o třetí runwayi pro Heathrow, liberální demokrati z nich udělali referendum o brexitu.

Volební okrsek v Richmondu je multikulturní a velmi bohatý, většinou v něm žijí mladí lidé. V červnu hlasoval proti brexitu poměrem 72% vůči 28%.

Protibrexitové kandidátce Olneyové se podařilo svrhnout Goldsmithe kvůli brexitu, který měl při posledních volbách většinu 23 000 (!) hlasů. Znamená to, že konzervativní premiérka Theresa Mayová bude po tomto výsledku velmi nervózní. Guardian nicméně varuje, že toto volební vítězství neznamená pro liberální demokraty celostátně příliš mnoho. Z volebních průzkumů v Anglii pozoruhodně vyplývá, že většina anglického obyvatelstva, tedy i ti, kteří hlasovali proti brexitu, si nyní myslí, že Británie musí z EU odejít. I když vláda nemá žádnou strategii jak to učinit a svou neschopností a hloupými výroky intenzivně irituje své evropské spojence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
5331

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2016