Libyjské pašerácké tábory jsou pro uprchlíky peklem, říkají diplomaté

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Libyjské tábory, kde pašeráci drží budoucí migranty, připomínají koncentrační tábory, tvrdí němečtí diplomaté. Jejich zpráva přichází v okamžiku, kdy EU usiluje o migrační dohodu se severoafrickou zemí.


Budoucí migranti a uprchlíci v Libyi jsou vystaveni mučení, znásilňování a dokonce popravám ze strany pašeráků lidí, kteří je zadržují. Informovala o tom německá média v neděli s odvoláním na diplomaty působící v Africe.

"Popravy migrantů, kteří nemohou zaplatit, mučení, znásilňování, vydírání a opuštění v poušti jsou tam na denním pořádku," citoval Welt am Sonntag interní zprávu německého velvyslanectví v hlavním městě Nigeru, Ndžameně.

Diplomatická zpráva určená úřadu německé kancléřky a různým ministerstvům, hovoří o "nejvážnějším, systematickém porušování lidských práv".

Zpráva tvrdí, že podmínky "připomínající koncentrační tábory" v "soukromých věznicích" byly zdokumentovány důvěryhodnými fotografiemi a videozáznamy z mobilních telefonů.

"Očití svědkové hovoří o přesně pěti popravách zastřelením každý týden v jedné věznici - předem oznámených a provedených v pátek, aby vzniklo místo pro nově příchozí: JInými slovy, ke zvýšení... zisku provozovatelů," tvrdí Welt am Sonntag.

Šéfka europarlamentní frakce Zelených Ska Keller prohlásila, že by EU neměla uzavírat dohodu s libyjskou vládou o repatriaci uprchlíků a migrantů. Podle ní by lidé byli odesláni do "katastrofální a nelidské situace" a německá vlády by měla jakékoliv nové dohodě s Libyí ze všech sil oponovat.

Vloni do Itálie přes Středozemní moře přišlo více než 180 000 lidí ze Severní Afriky, takřka 90 % přes Libyi. Mnozí utíkají před konfliktem nebo chudobou v rodných zemích.

Při pokusech o přeplavbu jich tisíce zemřely.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6235

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017