Láska Michaela Flynna k Putinovi má na evropské pravici nebezpečnou ozvěnu

15. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Ve vodě je krev a protitrumpovská opozice by měla být v bojovné náladě. Michael Flynn, americký poradce pro národní bezpečnost, je první významný skalp z řad administrativy Donalda Trumpa - a tak brzy, napsal Owen Jones. Tento režim je slabý. Prezident který prohrál lidové hlasování takřka o tři miliony hlasů, který má stále katastrofálnější rating, je nyní postižen vážným skandálem. Opozice která mobilizovala největší protesty v americké historii by měla neúprosně využít tuto příležitost k zesílení tlaku na Trumpův režim a na establishment Demokratů, jenž by jinak mohl usilovat o kompromis.


Ale má smysl vyhradit si chvíli na promyšlení implikací Flynnovy rezignace. Po větší část 20. století čelila levice nařčení, že je údajně na jedné lodi s Moskvou, takže představuje hrozbu národní bezpečnosti. I levičáci kteří vášnivě oponovali sovětskému režimu byli představováni jako spřažení s Moskvou. Teď poradce pro národní bezpečnost ultrapravicového Republikánského prezidenta rezignoval kvůli tomu, že byl skutečně na jedné lodi s Moskvou. Flynn nejen diskutoval o zrušení protiruských sankcí - ještě o tom i lhal.

Populistická pravice na vzestupu zobrazuje své oponenty jako zrádce, zatímco se spojuje s autoritářským režimem v Moskvě. Trump dlouho vyřvával o tom, že má "vztah" s Vladimirem Putinem a chválil válku ruského despoty v Sýrii jako "úžasnou". Francouzská Národní fronta získává levné půjčky od ruské banky, která má blízko k Putinovi, podpořila anexi Krymu chválí Putinův režim a požaduje zákaz dvojího občanství - s významnou výjimkou pro držitele ruských pasů. Když italská vláda vloni prohrála ústavní referendum, lídr populistické pravice Matteo Salvini tweetoval, "Viva Trump, viva Putin". Krátce po porážce v prezidentských volbách ultrapravicová rakouská strana Svobodných podepsala dohodu o spolupráci s Putinovou stranou. Britská UKIP je Putinem posedlá: Krátkodobá předsedkyně Diane James jmenovala Putina mezi třemi největšími politickými hrdiny, zatímco Farage označil Puitna za politického lídra, kterého nejvíce obdivuje.

Populistická pravice považuje Putinův režim za model, který má být napodobován, jako inspiraci v úsilí vybudovat autoritářské, rasistické režimy na Západě. Trumpismus a putinismus vykazují pozoruhodné podobnosti. Flynnův skandál by neměl překvapovat. Při protestech bývalo vyvoláváno heslo: Ani Washington, ani Moskva. Mělo by být oprášeno pro novou generaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5789

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017