Flynnova rezignace vyvolává výzvy k vyšetření Trumpových vazeb na Rusko

15. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Čerstvě započaté prezidentování Donalda Trumpa se v úterý ocitlo v krizi, když rezignace poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna vyvolalo nové výzvy k nezávislému vyšetření kontaktů nové administrativy s Moskvou.


Reportér televize France 24 ve Washingtonu Philip Crowther prohlásil, že šokující rezignace podle všeho vyvolá otázky ohledně toho, co Trumpova administrativa věděla o podstatě Flynnových kontroverzních telefonátů.

Flynn byl členem vnitřního okruhu spolupracovníků v Trumpově oválné pracovně a jeho rezignace spustí novou debatu, tvrdí Crowther. "Během příštích dnů budou položeny další otázky ohledně samotného prezidenta a jeho zapojení do těchto telefonátů mezi jeho poradcem pro národní bezpečnost - nyní bývalým poradcem pro národní bezpečnost - a ruským velvyslancem zde ve Washingtonu," tvrdí Crowther.

CIA, FBI a další zpravodajské služby již vyšetřily vliv Moskvy na volby v roce 2016 a dospěly k závěru, že se Kreml snažil otočit volby v Trumpův prospěch.

Zpravodajské výbory v Republikány kontrolovaném Kongresu se již zabývají ruským hackingem spojeným s volbami a Trumpovými kampaňovými vazbami na Moskvu.

Ale Demokraté nyní požadují úplnější vyšetřování, které by mohlo přinést pravomoc povolat Flynna a členy Trumpova vnitřního okruhu, aby vypovídali před Kongresem.

Republikáni jsou zdá se bezradní ohledně toho, jak pokračovat, když klíčoví členové Sněmovny reprezentantů zřejmě další vyšetřování vylučují.

Ve sněmovně, která má jediná pravomoc prezidenta odvolat, její šéf Paul Ryan pochválil Trumpovo počínání v dané věci, ale odmítl komentovat další kroky.

Ale Roy Blunt, Republikánský senátor a člen vlivného zpravodajského výboru, sdělil místní rozhlasové stanici, že jeho panel by měl vyšetřovat Flynnovo chování "vyčerpávajícím způsobem, tak aby na konci tohoto procesu nikdo nepochyboval, zda některé kameny zůstaly neobráceny."

Flynnova rezignace přišla po zveřejnění detailů ohledně jeho telefonátů s velvyslancem Sergejem Kisljakem. To zvýšilo tlak na Trumpa, aby jednal.

Ale několik amerických médií v pondělí informovalo, že přední Trumpovi poradci byli varováni ohledně Flynnových kontaktů s Rusy počátkem roku, což znova otvírá otázku ohledně toho, kdo o telefonátech věděl a proč Trump Flynna nevyměnil dříve.

Než rezignoval, byl Flynn pro Trumpův vnitřní okruh nepostradatelný. Byl časným podporovatelem Trumpovy kandidatury a prosazoval tvrdší politiku vůči Íránu a měkčí vůči Rusku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6688

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017