Rusko rozmístilo jaderné střely středního doletu a porušilo odzbrojovací smlouvu

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Rusko tajně rozmístilo novou střelu s plochou dráhou letu, která podle amerických představitelů porušuje klíčovou smlouvu omezující zbrojení. Jde o vážný test prezidenta Trumpa a jeho administrativy.


Rozmístění nových ruských střel přichází také v okamžiku, kdy Trumpova administrativa bojuje s obsazováním klíčových politických pozic na ministerstvech zahraničí a obrany. A musí se také vyrovnat s pádem poradce Michaela Flynna.

Pozemní střela s plochou dráhou letu porušuje dohodu z roku 1987 zakazující americké a ruské pozemní střely středního doletu.

Rusové nyní mají dva prapory zakázaných střel. Jeden je dosud umístěn na polygonu Kapustin Jar v jižním Rusku. Druhý byl v prosinci přestěhován na operační základnu někde v zemi.

Ruský program je pro Pentagon zdrojem vážných obav a rozvíjí plány jak reagovat, včetně nasazení další protiraketové obrany v Evropě nebo vývoje leteckých či námořních střel s plochou dráhou letu.

Franklin C. Miller, dlouhodobý představitel Pentagonu, tvrdí, že ruské ozbrojené síly mohou považovat střelu s plochou dráhou letu za způsob, jak rozšířit pokrytí cílů v Evropě a Číně, takže by mohly uvolnit strategické mezikontinentální síly a koncentrovat je na cíle v USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017