Rezignace Michaela Flynna: Po třech týdnech, ale přece pozdě

15. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Michael Flynn rezignoval z postu poradce pro národní bezpečnost o málo déle než tři týdny od okamžiku, kdy se Donald Trump ujal úřadu. Jeho odchod byl dlouho odkládán a znamená porážku pro nového prezidenta, napsal Michael Knigge.


Od okamžiku kdy Dwight D. Eisenhower v roce 1953 jmenoval prvního amerického poradce pro národní bezpečnost, lidé, kteří postupně tuto roli plnili, se ukázali být jedněmi z nejvlivnějších pomocníků amerických prezidentů.

Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Brent Scowcroft a Condoleezza Rice pomáhali utvářet zahraniční politiku svých prezidentů. Samozřejmě že jejich role nebyly bez kontroverzí. Nicméně žádný poradce pro národní bezpečnost za 64 let, co tato pozice existuje, opustil úřad po pouhých 24 dnech. Prezident Donald Trump se zase jednou zapsal do historie.

Rezignace Michaela Flynna je nejen plně oprávněná, ale také dlouho opožděná. Vzduch začal houstnout, když jen pár dnů po Trumpově inauguraci vyšlo najevo, že FBI a další úřady vyšetřují preinaugurační telefonáty, které jmenovaný americký poradce pro národní bezpečnost vedl s ruským velvyslancem ve Washingtonu.

Flynn hovořil s velvyslancem Sergejem Kisljakem v tentýž den, kdy prezident Barack Obama uvalil na Rusko nové sankce. Flynn, který původně tvrdil, že toto téma nebylo předmětem diskuse, později nechal mluvčího říci, že nevylučuje možnost, že Flynn a Kisljak hovořili o sankcích.

Je podivné, že Flynn poté co to připustil hned nerezignoval, ale zatáhl do problému viceprezidenta. Mike Pence Flynna otevřeně bránil a tvrdil, že věří poradci pro národní bezpečnost, když popřel diskusi o sankcích s ruským velvyslancem. Teď když to vypadá, že tato podezření byla pravdivá, důvěryhodnost Penceho byla také vážně poškozena, jen tři týdny po nástupu do úřadu. Proto byla Flynnova rezignace nevyhnutelná.

Flynnova rezignace byla nejen nutná kvůli zabránění dalším škodám na jeho předchozí pozici a v Trumpově administrativě: Musí být také oceněna na politickém základě, protože Flynn zuřivě vyjadřoval islamofobii a neobvyklou náklonnost vůči Rusku, což samo o sobě bylo v bezpečnostních a zahraničně politických kruzích vysoce kontroverzní - i mezi Republikány - než se vůbec ujal úřadu.

Je nepochybné, že Donald Trump Michaela Flynna do této role dosadil - a předčasný skandální odchod poradce pro národní bezpečnost prezidentovi zasadil tvrdou ránu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6606

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017