Mnichovská bezpečnostní konference zdůrazní význam Evropy

17. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Trump, brexit, krize EU a NATO - mezinárodní politika je právě stavěna vzhůru nohama. Velkou pozornost teď vyvolává Mnichovská bezpečnostní konference, kde v pátek očekávají příjezd amerického viceprezidenta Mikea Pence.


Více než 500 účastníků by se mělo objevit na 53. ročníku konference, která oficiálně začíná v pátek. Od posledního setkání v hotelu Bayerischer Hof se svět velmi změnil.

Od brexitu přes fake news a zvolení Trumpa prezidentem se spolupráce mezi Evropou a USA posunula na nejistou půdu. Na obzoru jsou potenciální obchodní války. Americká spolupráce s NATO je fundamentálně zpochybněna. Trump označil alianci za "zastaralou" o otřásl samotnými základy společenství západních hodnot. A nejasná Trumpova politika vůči Rusku vyvolává v mnoha evropských zemích strach.

Na mnichovské konferenci proto bude plno. Přijede 47 ministrů zahraničí, 30 ministrů obrany a 90 poslanců. Na místě již jsou polský a ukrajinský prezident, stejně jako generální tajemník OSN, šéfka evropské zahraniční politiky a generální tajemník NATO.

V mimořádně sledované americké delegaci bude viceprezident Mike Pence, ministr obrany James Mattis. Kongres bude zastupovat kromě jiných senátor John McCain.

Německá kancléřka Angela Merkelová přednese projev oponující Trumpově doktríně "Amerika především". Její obrana otevřené a liberální demokracie však čelí nacionalistickým hnutím po celé Evropě.

Na pondělním zahájení konference organizátoři předložili zprávu nazvanou "Post-pravda, Post-Západ, post-řád?". Autoři spojují rozvoj antiglobalizačních hnutí s údaji o rostoucí nerovnosti v západních společnostech, rostoucí skepsí ohledně muslimské imigrace a obecnou ztrátou důvěry v demokratické instituce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6373

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017