Švédští sociální demokraté chtějí omezit zaměstnávání migrantů

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Vládnoucí švédští sociální demokraté chtějí zkomplikovat nabízení hůře placených pracovních míst migrantům přicházejícím ze zemí mimo EU, když švédská konfederace odborových svazů návrh podporuje. Ale koaliční partneři z řad Zelených nesouhlasí.


V roce 2016 bylo uděleno 3 900 pracovních povolení pro místa ve Švédsku, která nevyžadují nic víc než krátkodobý výcvik. Velkou část představovala nízce kvalifikovaná místa v zemědělství, jako je sběř plodů.

Švédští sociální demokraté podporovaní odbory nyní plánují prosazovat omezení ve zmíněné oblasti na příštím stranickém sjezdu. Argumentují přitom, že zmíněná místa by měla být přednostně nabídnuta švédským občanům.

Současná úprava práce migrantů pochází od předchozí středopravicové vlády a podporují je Zelení, kteří jsou teď součástí vládní koalice.

To nepomáhá popularitě Zelených mezi modrými límečky, ale strana neplánuje měnit svůj postoj bez ohledu na to, co si myslí sociální demokraté.

Premiér Löfven trvá na tom, že se nesnaží získat voliče ztracené kvůli populistům, a tvrdí, že ti kdo jsou nezaměstnaní by měli být připraveni přijmout dostupná pracovní místa bez ohledu na to, zda je preferují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6727

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017