Je třeba informovat o sociálním aspektu přistěhovalectví

16. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych zareagovat na článek Daniela Veselého, píše čtenář Radek Žlebčík. Co se týče vyšší kriminality přistěhovalců, tak zajímavá je tahle mapa, ze které je vidět, že 30 procent vězňů v Německu jsou cizinci. To je asi třikrát tolik, než by odpovídalo jejich počtu v Německu. Jsou pak dvě možnosti - buď je německý policejní a soudní systém rasistický, nebo přistěhovalci páchají více kriminálních činů.

Nemyslím si, že je správné tyhle věci zatajovat a omezovat se jen na obezličky a nic neříkající prohlášení typu "klesající tendence", "převážná většina přistěhovalců žádný trestný čin nespáchala". Lepší je podle mého názoru informovat pravdivě a snažit se tyto lidi lépe začlenit, nabídnout jim lepší perspektivu a lepší vzdělání pro jejich děti, aby tolik neupadali do pastí různých chudinských ghett. Jde samozřejmě do značné míry o věc sociální. Kdyby statistika zohledňovala příjem pachatelů, tak by možná vyšlo, že Němci s podobnou životní úrovní jako přistěhovalci páchají i podobné množství trestných činů. Je to docela možné.

Nicméně na tyto hluboké důvody asi průměrný obyvatel nějaké země nehledí, pro něj je důležité to, že je nižší bezpečnost. A každá země proto musí poctivě zvážit, o kolik nově příchozích chudých lidí je schopná se postarat (alespoň v prvotní fázi), aby průměrný obyvatel nepocítil podstatné zhoršení bezpečnosti. Pokud to rozváží špatně, původní lidé se začnou cítit ohroženi a volit různé protipřistěhovalecké strany.

0
Vytisknout
7529

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017