Podpora pro německou stranu Alternative für Deutschland drasticky poklesla

28. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Čelný politik z této ultrapravicové strany se totiž veřejně vyjádřil, že by se Německo mělo přestat omlouvat za svou nacistickou minulost

Za poslední týden vyplynulo z tří průzkumů veřejného mínění, že podpora německých voličů pro stranu Alternative für Deutschland drasticky poklesla, pod 10 procent, zatímco ještě loni v září zaznamenávala podporu až 15 procent voličů.

Nynější krizi strany Alternative für Deutschland vyvolal v polovině ledna letošního roku projev ultrapravičáka Björna Höckeho, který v pivnici v Drážďanech požadoval "obrat o 180 stupňů" v německé kultuře připomínání a pokání za nacistickou éru. Porušil tím jedno ze zásadních tabu v dnešní německé společnosti.

Od té doby vznikly ve straně rozpory, zda by měl být Höcke za své výroky vyloučen či nikoliv. Frauke Petry usiluje o jemnější obraz strany Alternative für Deutschland, podle vzoru Marine Le Penové ve Francii. To by znamenalo, že by se strana AfP musela symbolicky rozejít s nacionalistickými a antisemitskými aktivisty. Jenže jiní aktivisté argumentují, že strana musí mít "několik tváří" a musí být atraktivní i pro ultrapravičáky v bývalé NDR. Ironicky se obě znesvářené frakce navzájem obviňují z ultrapravičáctví.

Německé politice téměř dva roky dominovala uprchlická krize, avšak s příchodem Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta a kandidatury socialisty Martina Schulze se nyní pozornost přesunula na zahraniční politiku, vojenské výdaje a sociální podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6841

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2017