V Kyjevě byl zavražděn bývalý ruský poslanec Denis Voroněnkov

24. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Pětačtyřicetiletý ruský poslanec Denis Voroněnkov byl ve čtvrtek zabit před hotelem Palace v Kyjevě. Oběť byla zastřelena zhruba v půl dvanácté místního času na rušné ulici. Ukrajinský prezident Petro Porošenko útok odsoudil jako "akt státního terorismu" spáchaný proti kritikovi režimu Vladimira Putina.


Voroněnkov byl členem Komunistické strany Ruské federace a emigroval na Ukrajinu v roce 2016. V prosinci získal ukrajinské občanství. Vystupoval ostře kriticky proti ruským úřadům, které poté proti němu zahájily vyšetřování kvůli zpronevěře. (V Rusku zcela běžné krytí kauz politického pronásledování - pozn. red.)

V lednu Voroněnkov vydal svědectví proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Voroněnkov na odchodu z hotelu zasáhly dvě střely do hlavy. K události došlo na rohu Bulváru Tarase Ševčenka a ulice Puškinská.

Útočník také zranil státem najatého tělesného strážce, který na něj vystřelil. Útočník i strážce byli převezeni do nemocnice, kde útočník na zranění utrpěná v důsledku střelby zemřel. Svědkové hovoří o 6 - 12 výstřelech. Voroněnka zasáhly celkem čtyři kulky, dvě do hlavy, další do krku a žaludku. Útočník utrpěl smrtelná zranění hlavy a hrudi. Tělesný strážce byl zasažen v blízkosti srdce, ale podílí se na vyšetřování.

Hlavní vyšetřovací verzí je, že útok nařídilo Rusko.

Policejní mluvčí Artěm Ševčenko prohlásil, že pachatel nejspíše měl spolupracovníky. Voroněnkov mířil z ulice Kreščatické přes bulvár Tarase Ševčenka, kde na něj útočník čekal na křižovatce. Musel tedy vědět, kudy se oběť bude pohybovat.

Voroněnkov se měl setkat s dalším ruským zákonodárcem v exilu Iljou Ponomarevem. Podle něj se zabitý chystal vyšetřovat případy korupce a praní špinavých peněz, na nichž se podílejí ruské bezpečnostní složky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6549

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017