Theresa Mayová vyhlásila válku Bruselu

4. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Britská premiérka tvrdí, že evropští politikové "záměrně načasovali hrozby" proti její vládě, aby ovlivnili výsledky červnových předčasných všeobecných voleb v Británii.


Theresa Mayová zahájila pozoruhodný útok proti Evropské unii. V projevu v Downing Street obvinila politiky a činitele EU, že se snaží "podvrátit" britské všeobecné volby a že chtějí, aby brexit selhal. Naléhala na voliče, aby ji podpořili, "aby mohla bojovat za Británii". 

Zaútočila na prozrazené informace z Bruselu, týkající se neúspěšné recepce s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, která se minulou středu konala v Downing Street a o níž zveřejnil o víkendu podrobnosti německý list FAZ.

Mayová tvrdila, že "vyjednávací postoj Evropské komise přitvrdil. Evropští politikové a činitelé vyhrožují Británii. Všechny tyto činy byly záměrně načasovány, aby ovlivnily všeobecné volby, které se budou konat 8. června. V Bruselu jsou někteří, kteří nechtějí, aby byly rozhovory o brexitu úspěchem a nechtějí, aby Británie prosperovala."

Evropská unie požaduje, aby Británie splnila své finanční závazky, které vyplývají ze smluv, které podepsala, aby vyřešila problém s hranicí mezi Severním Irskem a Irskou republikou a aby garantovala práva občanů EU žijících v Británii a zaručila jim i právo přivážet si do země své příbuzné z jiných zemí než je EU, což je právo, které Mayová upírá i samotným britským občanům  (musejí vydělávat více než 18 000 liber ročně, než si smějí přivézt neevropského manžela či manželku).

0
Vytisknout
9266

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017