Angela Merkel v Soči: "Nejsem typ člověka, který se nechá snadno vystrašit"

3. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Německá kancléřka Angela Merkel během jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvíjela tlak na ochranu gayů v Čečensku a práv protestujících v Rusku. Oba politici se sešli k "intenzívním" rozhovorům o různých krizích na celém světě.


Kancléřka prohlásila, že se neobává možnosti ruského vměšování do nadcházejících německých voleb. "Nejsem typ člověka, který je snadno vystrašen," sdělila Merkel novinářům na společné tiskové konferenci s Putinem v Soči.

Berlín podnikne "rozhodnou akci", pokud dojde k šíření falešných zpráv, dodala kancléřka s odvoláním na případy fiktivního znásilnění ruské dívky nebo obvinění německých vojáků v Lotyšsku. Vyjádřila dále přesvědčení, že Němci "dokážou vést kampaň sami, bez vměšování."

Putin odmítl podezření ohledně politického vměšování na Západě jako "pověsti".

"Nikdy se nevměšujeme do politického života a politických procesů jiných zemí a nechceme, aby se kdokoliv vměšoval do našeho politického života," prohlásil Putin.

Merkel přicestovala do Soči poprvé po dvou letech, v rámci přípravy summitu G20 v Hamburku. Vztahy mezi Berlínem a Moskvou se zhoršily po krymské krizi a spory se týkají konfliktů na Ukrajině a v Sýrii.

Kancléřka také vyzvala Putina, aby "využil svého vlivu" k ochraně gayů v Čečensku. Nedávno ruští aktivisté informovali, že čečenské orgány uvěznily gaye a mučí je, přičemž několik jich bylo údajně zabito.

Merkel také zdůraznila práva ruské opozice pořádat shromáždění poté, co řada opozičních představitelů byla zatčena.

Putin odpověděl chválou ruských bezpečnostních složek a tvrdil, že byly "rezervovanější a liberálnější" než jejich evropské protějšky, které k rozhánění protestů používají "slzný plyn a obušky".

Lídři také debatovali o konfliktu na Ukrajině. Merkel naznačila, že protiruské sankce mohou být "v libovolné chvíli zrušeny", pokud Moskva splní svou roli v mírovém procesu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10719

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017