Macron má šanci získat parlamentní většinu

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron má po třech týdnech v úřadě nakročeno k vítězství v parlamentních volbách a získání většiny pro svou sotva rok starou stranu.


Macron od inaugurace 14. května absolvoval jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, zúčastnil se prestižních summitů a absolvoval tedy ve funkci rychlý start.

Když Donald Trump ve čtvrtek ohlásil odstoupení USA od Pařížské klimatické dohody, Macron stál v čele evropského odsouzení tohoto kroku. Doma hodlá sestavit kabinet z politiků náležejících k levici, pravici a středu, napříč stranami.

Škodí mu snad pouze skandál jednoho ze jmenovaných ministrů, Richarda Ferranda zodpovědného za územní soudržnost. Ferrand je vyšetřován kvůli podezřelé smlouvě ohledně nemovitosti.

Parlamentní volby proběhnou ve dnech 11. a 18. června. Macron potřebuje většinu v Národním shromáždění, pokud chce realizovat ambiciózní reformní agendu.

Páteční průzkum společnosti Ipsos Steria ukázal, že Macronova strana En Marche se těší přízni 31 % voličů, když koncem dubna to bylo 24 %. Pravicoví Republikáni by získali 22 % a socialisté bývalého prezidenta Hollandeho 8,5 %.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8492

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017