Turecko posílá vojáky do Kataru

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Turecké orgány se snaží využít svého politického vlivu k vyřešení diplomatické krize, v jejímž centru je katarská vládnoucí dynastie. Turecký parlament schválil rozšíření vojenského kontingentu na území Kataru a realizaci výcvikového programu pro ozbrojené síly. Příčinou kroku jsou obavy Ankary o své ekonomické zájmy.


Podle schváleného zákona získávají katarská a turecká armáda možnost provádět společná vojenská cvičení. "Tento krok je zaměřen na součinnost s regionálním i mezinárodním prostředím," zdůrazňuje turecký list Hurriyet. V rámci druhého návrhu turecká žandarmerie (podle turecké bezpečnostní doktríny ozbrojený sbor určený primárně k boji s povstalci ve městě - KD) může cvičit katarské kolegy.

Schválené návrhy následují po sankcích, které zavedly vlády zemí Perského zálivu, především Saúdskou Arábií. "Považujeme Katar a Saúdskou Arábii za velice blízké přátele. Nechceme mezi nimi dělat nějaké rozdíly a stavět se na kteroukoliv stranu," prohlásil pro list Financial Times vysoce postavený turecký představitel. Dodal však, že Ankara nedovolí nátlak na Katar.

Turecký vojenský kontingent vypravený do Kataru má zahrnovat řádově stovky vojáků.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7996

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017