Válka generací: Bude výsledkem britských voleb nerozhodný parlament?

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Levicový novinář Owen Jones:

Blahopřeji britské mládeži. Posmívali se vám. Povyšovali se nad vámi. Dokonce vás démonizovali. Ale vy jste možná změnili historii, ať se stane cokoliv



Aktualizace: Z průběhu britské volební noci vyplývá, že v Británii vzniklo nové rozdělení obyvatelstva: Sever Anglie proti jihu, staří voliči proti mladým a nevzdělaní voliči proti univerzitním absolventům. Pro konzervativce hlasuje sever Anglie, staří a nevzdělaní voliči, pro labouristy jih země, mladí voliči a univerzitní absolventi. Zdá se, že tradiční volební aritmetiku narušila velká účast mladých voličů. Je to pozoruhodná válka generací.

Podpora ultrapravicové euroskeptické strany UKIP zcela zkolabovala, ale tito voliči nepřešli jen ke konzervativcům, ale rozdělili se téměř rovnoměrně mezi konzervativce a labouristy.

Podle průzkumu, prováděného u východů z volebních místností, by to znamenalo, že konzervativci nezískají v Dolní sněmovně většinu a budou mít   314 křesel, zatímco levicová opozice celkem 318:


Konzervativci: 314

Labour: 266

SNP: 34

Liberální demokraté: 14

Velšská stranaPlaid Cymru: 3

Zelení: 1

Ukip: 0

Ostatní: 18

V britských všeobecných volbách v letech 2001,  2005 a 2010 se průzkum, jak občané volili, prováděný u východu z volebních místností, vůbec nezmýlil a přesně předpověděl výsledky voleb. V roce 2015 se zmýlil o 22 křesel, předpokládal, že konzervativci získají o 10 křesel méně, než je většina, a ve skutečnosti získali většinu 12 křesel.

 



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6811

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017