Dohoda britských konzervativců se severoirskou stranou DUP "ohrozí severoirský mírový proces"

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



V tom smyslu varoval Jonathan Powell, bývalý šéf úřadu premiéra Tonyho Blaira, který hrál čelnou roli v mírovém procesu v devadesátých letech. Konstatoval, že bylo vážnou chybou pro Theresu Mayovou, že označila politiky z fundamentalistické strany DUP za své "přátele".

Mírový proces v Severním Irsku je totiž založen na předpokladu, že londýnská vláda zastává ve věci Severního Irska neutrální stanovisko. V současnosti neexistuje v důsledku konfliktu mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku vláda a londýnská vláda se snažila přimět obě strany k jednání ve snaze tamější vládu obnovit. To se nemůže podařit, pokud se londýnská vláda postaví na jednu konkrétní stranu v severoirském konfliktu.

Velkou otázkou je také vyjednávání o hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou v rámci brexitu, varoval Powell. Strana DUP zastává v Severním Irsku se svým postojem pro brexit minoritní postavení a to bude velmi reálný problém. 

Na tentýž problém poukázala a před ním varovala severoirská Alliance Party. Její šéfka Naomi Long varovala, že vazba mezi DUP a Theresou Mayovou ochromuje neutralitu příštího londýnského ministra pro Severní Irsko. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6744

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2017