Rada Evropy: Británie by musela vyhlásit mimořádný stav, jinak nesmí rušit lidská práva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Rada Evropy upozornila, že částečné zrušení platnosti Evropské konvence o lidských právech, které v úterý navrhla britská premiérka Theresa Mayová, by bylo možné pouze, kdyby Británie vyhlásila mimořádný stav a ohrožení státu.  

Keith Starmer, právník a bývalý britský generální prokurátor za Labouristickou stranu, zpochybnil tvrzení Mayové, že Evropská konvence o lidských právech brání v boji proti teroristům či osobám podezřelým z terorismu:



"V Zákoně o lidských právech není nic, co by bránilo efektivnímu boji proti terorismu. Mohu toto říci autoritativně. Byl jsem pět let generálním prokurátorem. Těsně jsem spolupracoval s bezpečnostními a výzvědnými službami a stíhali jsme velmi vážné zločince. Zákon o lidských právech nám nijak nezabránil v tom, co jsme dělali." 

Rada Evropy, která dohlíží na lidskoprávní soud, konstatuje ve své dokumentaci, že "právo částečně odstoupit od dodržování Evropské konvence o lidských právech je možné pouze v době války či jiného mimořádného stavu, který ohrožuje život národa". 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8368

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017