Human Rights Watch: Irák a Západ zabíjí civilisty v západním Mosulu

7. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Počet mrtvých civilistů v důsledku vojenských útoků, prováděných od února do dubna 2017 iráckými bezpečnostními jednotkami a Američany vedenou západní koalicí dokazuje, že tyto jednotky nepodnikly přiměřené kroky na ochranu civilistů a je zapotřebí dalšího vyšetřování této záležitosti, konstatuje Human Rights Watch. 

Organizace Human Rights Watch zdokumentovala sedm útoků, při nichž bylo usmrceno nejméně 44 civilistů v pěti obydlených čtvrtích západního Mosulu, ovládaných Islámským státem.



Analýza satelitních záběrů, kterou provedla organizace Human Rights Watch, identifikovala ve čtvrti Tanak více než 380 míst dopadů bomb v oblasti, kde se uskutečnily tři z těchto sedmi útoků. Byly zde detonovány velké, ze vzduchu shazované bomby. Munice tohoto druhu představuje příliš velké riziko pro civilní obyvatelstvo, protože má velký dosah exploze i tříštění. Všechny válčící strany musejí v silně obydlených oblastech západního Mosulu přestat používat munici s dopadem na velké vzdálenosti. 

Obyvatelé a uprchlíci se už dlouhé měsíce skrávají v přeplněných domech a Islámský stát jich někdy používá jako lidské štíty. Takže jakékoliv vojenské údery tuto skutečnost musejí vzít v úvahu, varuje Human Rights Watch.

Americký letecký úder na Mosul dne 17. března, který usmrtil až 200 lidí, použil proti dvěma bojovníkům Islámského státu, stojícím na střeše,  250 kilogramovou bombu. 

Human Rights Watch také zdokumentovala šest incidentů, kdy bojovníci Islámského státu střelbou usmrcovali či zraňovali civilisty prchající z oblasti, ovládané Islámským státem. Prchající civilisté  byli také usmrcováni a zraňováni výbuchy min, které rozmístil Islámský stát.

V polovině února zahájily irácké bezpečnostní jednotky, za podpory Američany vedené koalice, ofenzívu s cílem dobýt západního Mosulu, hustě obydlené městské oblasti, kde stále ještě pobývá asi 200 000 lidí. Nejméně 614 524 osob od 17. února 2017 podle iráckých úřadů z této oblasti uprchlo, avšak tisíce lidí dál zůstává v oblasti ve strašlivých podmínkách. Riskují usmrcení ostřelovači a výbuchy min, pokud by se tito lidé pokusili uprchnout. 

Všechny válčící strany mají podle válečného práva zakázáno provádět úmyslné, nezaměřené či nepřiměřené útoky proti civilistům či civilním objektům.

Human Rights Watch je znepokojena, že západní koalice řádně neinformuje o počtu civilních obětí, které způsobila. Zdrojem znepokojení je i skutečnost, že západní koalice neřeší otázku odškodnění obětem svých útoků. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
https://www.hrw.org/news/2017/06/06/iraq-civilian-casualties-mount-west-mosul

0
Vytisknout
8957

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2017